Huurders en woningeigenaren worden ontzien.

De minister van Milieu en Wonen, en diverse woonpartijen hebben besloten dat door de corona-crisis niemand op straat mag belanden.

Huurders

De minister van Milieu en Wonen, en diverse woonpartijen hebben besloten dat door de corona-crisis niemand op straat mag belanden. Er worden dus geen huisuitzettingen gedaan bij huurachterstand. De woonpartijen vertegenwoordigen ruim 80% van de huurhuizen in Nederland. Indien blijkt dat afspraken niet nageleefd worden of verhuurders die niet aangesloten zijn bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen, is een wettelijke maatregel niet uitgesloten.

Huurders die in de financiële problemen zijn gekomen, moeten z.s.m. contact opnemen met de verhuurder.

Mensen kunnen nog wel uit hun huis worden gezet als er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast.

Ook komt er spoedwetgeving die het mogelijk maakt om tijdelijke huurcontracten te verlengen voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis. Dat biedt een oplossing voor huurders die tegen het einde van de looptijd aanlopen, maar door de corona-crisis geen mogelijkheid hebben om een andere woning te zoeken.

Woningeigenaren
Woningeigenaren die vanwege de coronacrisis hun hypotheek tijdelijk niet kunnen betalen, hoeven niet bang te zijn dat ze hun woning kwijtraken. In ieder geval tot 1 juli gaan huizen in Nederland niet in de gedwongen verkoop.

Elke huiseigenaar met financiële problemen komt in aanmerking voor uitstel van betaling. De woningbezitter moet daarvoor zelf contact opnemen met de hypotheekverstrekker of bank. In overleg wordt dan bekeken wat mogelijk is.

Gedwongen verkoop kan nog wel gebeuren bij criminele activiteiten.

Vakantiewoningen
Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen roept gemeenten en veiligheidsregio’s op om bewoners van vakantieparken niet op straat te laten belanden tijdens de coronacrisis. De minister vraagt nu niet te handhaven op permanente bewoning van vakantieparken, tenzij er sprake is van een onveilige situatie of criminaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *