Houd de fiets

Gemeente Borne en politie samen met ondernemers in actie tegen fietsdiefstallen.

Fietsendieven deinzen nergens voor terug. Met de zogenoemde ‘Poolse loper’ vernielen zij de sloten van e-bikes en nemen de fiets mee. De politie in Borne ziet de cijfers stijgen en slaat alarm. Waar in 2021 nog sprake was van 32 diefstallen, is in 2022 114 keer aangifte gedaan van diefstal van een elektrische fiets. De meeste aangiften hebben betrekking op diefstal op straat, maar ook diefstal uit woningen, garages en schuren zijn aan de orde.

Korting op fietssloten

Volgens de politie staan de fietsen over het algemeen wel op slot, maar zijn niet geketend aan een vast object. Om het gebruik van een tweede slot te stimuleren heeft de gemeente afspraken gemaakt met de lokale fietswinkels. Vanaf 28 maart 2023 kunnen inwoners een fietsslot kopen met korting bij de fietswinkels van Brama2Wielers, Profile Weijenborg en Sloot2Wielers.
Daarnaast worden de kopers van een slot gewezen op zes tips om je fiets goed op slot te zetten. Met deze actie willen gemeente Borne en de politie het aantal fietsdiefstallen in 2023 terugdringen.

Zo zet je je fiets goed op slot, 6 tips!

  1. Gebruik altijd twee sloten: het op vrijwel elke fiets al gemonteerde ringslot (meestal twee ART-sterren), plus een ‘lang’ slot zoals een ketting met twee- of drie-ART sterren.
  2. Als tweede slot wordt een kettingslot aangeraden van minimaal 90cm. Met kettingsloten zet je je fiets het makkelijkst vast aan een rek of paaltje.
  3. Zet je fiets met je tweede slot vast aan ‘de vaste wereld’, het frame en een kwetsbaar deel, bijv. de spaken van je voorwiel. Want aan een fiets met schade hebben dieven weinig.
  4. Stal je je e-bike langer dan een kwartier? Haal accu en display van de fiets, indien mogelijk.
  5. Zet ook thuis je fiets goed op slot. In 2020 werd 10% van de bij de politie als gestolen
    opgegeven e-bikes ‘meegenomen’ uit schuur, garage of huis.
  6. Je moet vaak twee sleutels overhandigen aan je verzekeringsmaatschappij bij de vergoeding van een gestolen fiets. Noteer daarom na aankoop van je fiets het sleutelnummer. Dat nummer staat op de sleutel of op een bijgeleverd kaartje. Bij de meeste slotenmerken kun je enkel met dat nummer een kopie laten maken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Borne

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de Gemeente Borne

Volg de politiek uit Borne

Volg het nieuws uit Borne