Ik heb zelf niks met bijen, maar het gemeentewapen van Borne toont aan dat haar inwoners al eeuwenlang een verband hebben met het houden van bijen. De bijen waren dan ook een kostbaar bezit.
Men kon de bijen nu eenmaal niet binnenshuis huisvesten, maar ze hoorden er evengoed bij als het paard en de koe. Op de bruidswagen werd ook hier in Twente soms een bruidskorf meegegeven als geschenk en het begin van een succesvol bijenhouden op de nieuwe erf. Uit het gedrag van de bijen is een weersvoorspelling af te leiden. Bij aanhoudend mooi zomerweer doen de bijen tot laat in de avond onvermoeibaar hun werk. Bij dreigend onweer zijn ze agressief en voorafgaand aan regen zijn de bijen erg ijverig maar blijven dicht bij de korf.
Het wapen van Borne werd op 1 november 1898 aangenomen door de Overijsselse gemeente Borne. De kroon op het wapen werd er echter officieel op 28 mei 1957 geplaatst. Het schild is blauw van kleur met daarop een bijenkorf, omgeven door drie bijen. Waarschijnlijk symboliseert dit de belangrijke bijenteelt in Borne. Een bij wordt in het Twents een ieme genoemd. Een bijenhouder heet daarom iemker of imker. Twente is van oudsher een iemkerland. Het platteland in Twente bestond grotendeels uit heide en de bijenteelt was jarenlang één van de voornaamste middelen van bestaan. Als men vroeger rondging op het platteland zag men bij veel boerenbehuizingen “t iemnschoer”. Soms was het een doorgetrokken schuurdak waaronder de bijenkorven stonden, maar meestal een vrijstaand, eenvoudig uitgevoerd schuurtje. Ook werden de bijenkorven soms bij elkaar op een afgebakend stuk veld gezet, minimaal beschermd door een van plaggen of zoden opgezet ‘muurtje’. Een dergelijke bijenplaats noemde men ‘iemnschelve’. Ook in de Stroom Esch bevond zich vroeger zo’n plek. In de naam van de basisschool ‘t Iemnschelf in de Stroom Esch blijft de herinnering bestaan.
Lees meer verhalen over Borne
Lees meer over cultuur in Borne
Volg het nieuws uit Borne
Tekst: Marlene Wissink
Een productie van RTV Borne