Het verhaal achter de foto: Villa Elisabeth

In Oud Borne is veel bijzonders te zien, lees het verhaal achter de foto.

Villa Elisabeth aan de Grotestraat 167 in Borne was eerst een “Spanjaard-woning”, daarna het gemeentehuis en nu de residentie van restaurant “Dorset”.

“Villa Elisabeth” werd in opdracht van Albert Spanjaard gebouwd als woonhuis in 1895 door architect Gerrit Beltman senior. Gerrit Beltman bouwde het huis in eclectische bouwstijl, dat wil zeggen: uit meerdere bouwstijlen samengesteld. Hij was bekend bij de familie Spanjaard, hij had al meerdere andere opdrachten gedaan voor de familie.

Albert Spanjaard was een kind van Levie en Betje Wijk. Hij was de derde generatie na de grondlegger Salomon Spanjaard. Toen hij trouwde liet hij “Villa Elisabeth” bouwen om er met zijn bruid Cateau Judith Zadoks te gaan wonen. Na enkele jaren verhuisde hij naar elders, daarna heeft een andere Spanjaard telg er gewoond, namelijk Jacob Spanjaard.

In die tijd liet Jacob een eigen woning bouwen, daarom woonde hij tijdelijk in villa Elisabeth. Na de verhuizing van Jacob was het de beurt aan huisarts Stomps om d ewoning te betrekken. Hij was door de directie van de Spanjaard fabriek naar Borne gehaald om te waken over de gezondheid van de fabrieksarbeiders van Spanjaard.

De “Villa” heeft vervolgens vanaf 1930 gediend als gemeentehuis van Borne. Al snel bleek het pand te klein en bouwde men er noodgebouwen tegen aan, dat ging zo door tot 1983. Het huidige gemeentehuis is toen gebouwd als verruimgebouw van het gemeentehuis “Villa Elisabeth”.

Toen eenmaal het huidige gemeentehuis af was had men de “Villa” niet meer nodig. Omdat het leeg stond kwam er tijdelijk een “Blijf van mijn lijfhuis” in. Later werd het pand verkocht aan de familie Leurink, die wilde er modeshows in houden. Tijdens die shows, zo was de bedoeling, zou er een hapje en een drankje worden gepresenteerd, maar dit alles is nooit echt van de grond gekomen.

De dochter van Jan Leurink, die al een hotel in de Lutte had, betrok toen het pand en doopte het om tot het “Dorset Mansion House”, later afgekort tot het “Dorset”. Nu is “Villa Elisabeth”, ook wel “Dorset” een gerenommeerd restaurant. Het is inmiddels ook een rijksmonument.

Foto: Milad Rezek
Tekst: Lilian Berends
Met dank aan Martin Thiehatten, gids Oud Borne
Een productie van RTV Borne