Het verhaal achter de foto: Het voormalig postkantoor

Vrouwen mochten geen postagentschap beheren.

Borne had in het begin van de 19de eeuw reeds een postdistributie kantoortje. Het pand waarin deze postale werkzaamheden werden voltrokken lag in het centrum van Borne, daar waar nu “de Prinsenhof” is gevestigd. De beheerder van dit kantoortje was C. Boswinkel, zijn weduwe nam na diens dood de werkzaamheden over.

Omdat een postagentschap niet door een vrouw beheerd mocht worden, werd zij geholpen door A. Bussemaker (de laatste telg van dit geslacht in Borne). In de periode 1831-1844 werd het postmerk nog met de hand geschreven. Later werden poststempels gebruikt.

In 1884 kreeg Borne een eigen postkantoor, een nieuw gebouw aan de toen pas aangelegde Peppellaan (nu Grotestraat). In het begin werden ook hier bankzaken mogelijk en later ook pakketpost, nadat deze activiteit
landelijk was gestart. De postzegels werden later verdrongen door machinestempels. Vanaf 1850 werd het kantoor in Borne omgevormd tot hulppostkantoor van Almelo. Het fraaie gebouw staat er nog steeds en is tot 1981 in gebruik geweest.

Lees de verhalen uit Borne

Meer cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Tekst: Marlene Wissink