Het verhaal achter de foto – De Bornsche Beek en de herbergen

Oud Borne heeft een bijzondere geschiedenis. Lees het verhaal achter de foto.

Vaak loop ik door wat men noemt ‘Oud Borne’, en dan denk ik hoe het eruit heeft moeten zien toen er nog water (beken) door het dorp liep.

Reizigers konden in Borne hun inkopen doen en overnachten in tal van herbergen. De oudste bekende herberg was De Halve Maan, gevestigd in het voormalige pand van Hasperoven. Aan de Brinkstraat stond Het Witte Peerd en later de herberg De Gouden Schaaf (nu timmerwerkplaats van Morselt). Dan was er Het Schip, gelegen aan de watertorenstraat. Aan De Haven (nu parkeerplaats bij het Kulturhus) lag het schipperscafé Het Steerntje, lange tijd was de eigenaar van de familie Wegter. Verder was er De Harmonie (nu ijssalon), gevestigd aan de Potkampstraat en dan had je nog De Keizerkroon (foto), aan de Dorsetplein, vroeger herberg Ensink. Aan De Almelosestraat 532 (nu Grotestraat) stond een herberg en brouwershuis De Zwaan. Dit pand is gesloopt en in vergetelheid geraakt. Aan dezelfde straat op nummer 83 stond de herberg ‘t Rode Hert. Nu staat er een dubbel woonhuis. De Gouden Staaf van A. Stork stond aan de Brinkstraat, op nummer 38. Ook mogen we de herberg van Klaas aan de Brug niet vergeten, waar schippers vanuit Hengelo aanlegde.

Vervoer van en naar Borne vond eeuwen geleden voornamelijk plaats over water. De Bornsche Beek, die door het dorp stroomde, was een aftakking van de Bornsche Aa. Voor de ontwikkelingen van Borne was de Bornsche Beek belangrijk. De belangrijkste handelswaren waren turf en rogge, dat met kleine schuiten vanuit Vriezeveen via Almelo werd aangevoerd. Ook werd er handelswaren aangevoerd vanuit Hengelo. Scheepvaart was alleen mogelijk als er voldoende water in de beek stond, in het voor- en najaar.

Volg het nieuws uit Borne

Bekijk meer over cultuur in Borne

Lees meer verhalen over Borne

Tekst: Marlene Wissink

Een productie van RTV Borne