Het Twickelcollege maakt dit jaar alle maatschappelijke stages coronaproof

Rutger Hofsté van R.H. Planten levert de bloembollen voor de stage activiteiten.

Dit schooljaar gaat de Maatschappelijke Stage (MaS) voor de tweedeklasleerlingen van het Twickelcollege Borne anders worden dan andere jaren. De 175 leerlingen gaan een corona-proof-MaS doen, en dat betekent: niet binnen maar buiten in de open lucht.

Het Twickelcollege Borne vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de samenleving en daaraan een bijdrage leveren in de vorm van de MaS. MaS is een vorm van vrijwilligerswerk en wordt dus uitgevoerd bij stichtingen en verenigingen. Dit jaar vinden alle stages dus buiten plaats: tussen 19 en 31 oktober gaan ruim 150 leerlingen aan de slag met bloembollen poten en tuinonderhoud bij 9 verschillende organisaties in en rond Borne.

De volgende organisaties doen mee met dit project: De Mariakapel, Het Dijkhuis Borne, de Twickelboerderij Erve Smienk, het dierenparkje (belevingstuin) de Bonte Koe, verzorgingstehuis de Theresiahof, het Bussemakerhuis, het hertenkamp, de Kloostergaarde tuin in Zenderen en Landgoed Twickel. De vele bloembollen die zullen worden gepoot, worden geleverd in goede samenwerking met R.H. planten, Grotestraat, Borne.

Dus met minimaal besmettingsgevaar maximale inzet voor de samenleving. Buiten, fris en vrolijk. Dat is het motto van de MaS in dit schooljaar. Wil je meer weten, kijk dan even op de website van Bureau Vrijwilligerswerk Borne (www.vrijwilligerswerkborne.nl) of neem contact op met mevrouw Kremer van het Twickelcollege Borne.

Wat is maatschappelijke stage?

Maatschappelijke stage is een prachtig initiatief waar alle scholieren in het voortgezet onderwijs aan mee kunnen doen. Op deze manier zetten scholieren zich in voor de maatschappij met als doel om op een leuke en zinvolle manier kennis te maken met allerlei aspecten van onze samenleving. Ze maken hierdoor op laagdrempelige manier kennis met vrijwilligersorganisaties en non-profitorganisaties.

Diverse scholen in Borne en omgeving stellen de maatschappelijke stage verplicht, geven voorlichting en controleren en beooordelen de leerlingen.

Maatschappelijke stage (MaS) is niet bedoeld om een vak te leren, zoals bij beroepsgerichte stages! Maatschappelijke stage lijkt erg op vrijwilligerswerk.

In de gehele schoolloopbaan doen leerlingen ongeveer 30 uren maatschappelijke stage. De school bepaalt hoeveel uren en in welk leerjaar/leerjaren. Vaak doen leerlingen maatschappelijke stage in de tweede en in de vierde klas.

foto: Iris ten Hoopen
tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne