Het college betuigt spijt, maar verandert dat iets?

Raad fileert college over besluit AZC, maar de vraag is hoeveel dat uitmaakt.

De gemeenteraad is op zijn zachtst gezegd not amused over de wijze waarop het college wilde besluiten het AZC-gebouw in Azelo weer beschikbaar te stellen voor opvang van asielzoekers. Het gaat de raad vooral over de manier waarop dat besluit tot stand is gekomen, buiten de raad om. En dat was niet zo afgesproken. Op 22 september heeft de raad unaniem een motie aangenomen, waarin is afgesproken wensen en bedenkingen kenbaar te maken voordat het college een definitief besluit neemt. Op 24 november heeft het college de raad geïnformeerd over het besluit, echter zonder de beloofde tussenkomst van de raad.

Alle fracties trokken hard van leer. Toch lijkt de raad het college de ruimte te geven er andermaal zonder al te veel kleerscheuren mee weg te komen.

Raad grijpt naar zwaar middel

Het is niet dat de raad niets deed. De gang van zaken rondom het besluit weer asielzoekers toe te laten was voor de fracties van Borne-Nu, VVD, CDA, GB90 en SP aanleiding om een interpellatiedebat aan te vragen. Dit is één van de middelen die de raad tot haar beschikking heeft om haar controlerende taak uit te oefenen. Het is een relatief zware manier om inlichtingen van het college te eisen, in dit geval over de procesgang rondom het toewijzen van de opvanglocatie.

Felle kritiek

Het is ook niet zo dat de raad niet van zich liet horen tijdens de digitale bijeenkomst. Alle fracties leverden felle kritiek in het debat. Zware woorden als bedrogen, bedonderd, misleid, zeer dikke deuk in vertrouwensband en ongehoord kwamen voorbij. Ook werd het college verweten geld blijkbaar belangrijker te vinden dan vertrouwen. En anders dan vaak het geval is in de Bornse politiek riepen nu ook de coalitiepartijen het college stevig ter verantwoording. En dat zegt wat.

Raad neemt besluitvorming op zich

Ook laat de raad het er na het debat niet verder bij zitten, maar trekt het onderwerp naar zich toe. Waar aanvankelijk het college kon besluiten wil de raad nu zelf oordelen. Het college komt op 15 december met een meer uitgewerkt voorstel. In januari volgt een politiek beraad en op 2 februari wordt een voorstel ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.

College betuigt spijt, maar verandert dat iets?

Wethouder Michel Kotteman was zichtbaar aangedaan en gaf aan spijt te hebben dat het zo is gelopen. Burgemeester Jan Pierik gaf ook toe dat het niet op deze manier had moeten gebeuren. Maar het is niet de eerste keer dat vooral de oppositie zich uiterst kritisch uitlaat over het college. Krachttermen van eenzelfde strekking worden vaker gebezigd door de raad, zonder veel merkbaar effect.

Zo was de oppositie tijdens de begrotingsbehandeling van 2019 zeer kritisch. Financieel wanbeleid van een gemeente in een uiterst zorgwekkende financiële staat, zo was destijds in meer of mindere mate de strekking van het oordeel van alle oppositiepartijen. Het leek toen al alsof het college het vooral ter kennisgeving aannam en weinig probleem zag in de kritiek van de oppositie. Immers, de coalitiepartijen zorgden wel voor een meerderheid, waardoor de begroting ‘gewoon’ aangenomen werd. De begrotingsbehandeling van dit jaar, afgelopen maand, leek echter op een herhaling van 2019. Niets is dus veranderd.

Maar het college valt ook niet alles te verwijten. Het komt wellicht ook door de raad die vaak blaft, soms hard gromt en tanden laat zien, maar nooit bijt. Dan kan het gebeuren dat je als college ernaar gaat handelen en het net wat minder serieus neemt dan dat je als (oppositie)partij zou willen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of het college iets heeft geleerd van deze reprimande. Of dat er een punt komt waarop een deel van de raad vindt een nog zwaarder instrument in te moeten zetten. Want een motie van op zijn minst afkeuring, en misschien wel wantrouwen, past zeker bij de felheid en de toon waarop het college door de raad alleen deze maand al een paar keer is benaderd. De vraag is of fracties dat bij een volgende gelegenheid nodig achten en ook durven, want daar is politieke moed voor nodig.

Spannende eerste maanden van 2021?

Het college heeft onlangs drie belangrijke dossiers doorgeschoven naar begin volgend jaar. Het betreft de plannen voor het Wooldrik, het Huis voor Borne (eventueel samenvoegen van gemeentehuis en Kulturhus) en de Totaalvisie Infrastructuur. Burgemeester Jan Pierik zie hier vorige maand over dat dit uitstel “dienstig” is voor de kwaliteit van de besluitvorming in het college en in de raad, dat dat geheel van besluiten “een grote impact” heeft en het “nu allemaal zo dicht op elkaar” zit. Maar waarom het college dat dan niet beter heeft gespreid en waarom de aanvankelijke planning niet is gehaald blijft vooral onduidelijk. Deze dossiers staan nu voor februari en maart op de rol. Daar komt dus het uiterst gevoelige dossier over het AZC bij. Wordt het een hete politieke winter?

Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne