Groep 8 van De Vonder ‘Mediamaster’ van Overijssel

De leerlingen van klas 8 van De Vonder hebben tijdens de landelijke wedstrijd van de serious game ‘MediaMasters’ meer bits (punten) gehaald dan andere klassen uit de provincie.

Van 3 tot en met 11 november vond de twaalfde editie van MediaMasters plaats, een vast onderdeel van de ‘Week van de Mediawijsheid’. Aan de landelijke wedstrijd deed maar liefst de helft van de kinderen in groep 7 en 8 uit het regulier- en speciaal basisonderwijs mee. Een recordaantal van 182.500 leerlingen bouwde spelenderwijs basiskennis op over mediawijze onderwerpen zoals sociale media, kunstmatige intelligentie, nepnieuws, privacy en online pesten.

Een week lang probeerden de kinderen op school en thuis zoveel mogelijk bits (punten) te verdienen door samen MediaMissies te volbrengen en mediawijze uitdagingen aan te gaan. Na een spannende finaledag bleek groep 8 van De Vonder uit Borne de meeste bits te hebben verdiend van de provincie.

Leerkracht Stefan Oldemenger: “Het begin verliep zeker niet soepel en gelijk bij de eerste twee missies hadden de kinderen een aantal fouten gemaakt. Hierdoor was de hoop dat we zouden winnen ook weg bij de kinderen. Toch bleven we wel bovenaan staan in het klassement van onze eigen school en dat deed de hoop weer een beetje opleven. Zeker nadat we tijdens MediaMissie 3 amper fouten hadden gemaakt. Over het algemeen wisten de kinderen al veel, maar ze hebben bij een aantal onderwerpen het internet nog even moeten afspeuren. Zo wisten we niet dat er ook een mix kon zijn van VR & AR. We hebben dus weer veel geleerd.”

Kritisch op juice-vloggers

Mediawijsheid staat echt op de kaart en het is duidelijk dat scholen hun leerlingen digitale vaardigheden willen bijbrengen. Sarah Hijmans, inhoudelijk producent en eindredacteur van MediaMasters: “Opvallend dit jaar was hoe kritisch kinderen zich uitlieten over juice-vloggers en hoe enthousiast ze aan de slag gingen met het erkennen van door kunstmatige intelligentie gemaakte foto’s, afbeeldingen en muziek. Het
is mooi om te zien hoe snel kinderen doorhebben waar de kansen liggen van nieuwe ontwikkelingen en technologieën zonder hun gevoel voor goed en fout uit het oog te verliezen. Aan de andere kant zien we ook dat het goed is om in MediaMasters aandacht te blijven besteden aan welke dingen je privacy kunnen schenden, want dat is niet altijd even eenduidig.”

De rest van het schooljaar

Na de Week van de Mediawijsheid kun je in de klas verder met mediawijsheid, namelijk aan de hand van ThemaMissies en het Klassengesprek. Deze zijn het hele jaar door op ieder moment beschikbaar en dus ideaal om mee te geven als huiswerk of als zelfstandige opdracht op school.

Kijk voor meer informatie op de website van Week van de Mediawijsheid

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne