Goed nieuws van Amnesty International Borne: advocaat ontvangt mensenrechtenprijs

De Martin Ennals Foundation heeft Yu Wensheng, een vooraanstaande Chinese mensenrechtenadvocaat, de Martin Ennals Award 2021 toegekend. Deze award is een prestigieuze mensenrechtenprijs.

Wensheng behoorde samen met de Saudische vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul en Soltan Achilova uit Turkmenistan tot de drie genomineerden. “De Martin Ennals Foundation is er trots op drie prijswinnaars te eren die met elkaar verbonden zijn door hun strijd voor gerechtigheid en het feit dat hun het recht is ontnomen om zich vrijelijk te uiten. Aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar hopen we dat deze erkenning van het werk van Yu Wensheng hem zal helpen zijn vrijheid te herwinnen”, zegt Philippe Currat, voorzitter van de raad van bestuur van de Martin Ennals Foundation.

Yu Wensheng

Yu Wensheng (54) is een mensenrechtenadvocaat in China die zich de woede van de autoriteiten op de hals haalde door de 709-advocaten te verdedigen die in 2015 werden opgepakt. ‘709’ verwijst naar 07 (juli)/09, en is de aanduiding voor de massa-arrestatie van advocaten en mensenrechtenactivisten op en na 9 juli 2015.
Wensheng zit sinds 2018 gevangen. Hij werd lastiggevallen, geroyeerd en in het geheim veroordeeld wegens het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht. Volgens berichten is Wensheng tijdens zijn gevangenschap gemarteld en krijgt hij geen medische zorg. Hij zit nu in de gevangenis van Nanjing, meer dan duizend kilometer verwijderd van zijn familie, die hem onlangs kort via een videoconferentie kon spreken.

Zijn vrouw, Xu Yan, verwelkomde de nominatie van haar man voor de Martin Ennals Award. “Het is een eer voor mijn man, maar ook een aanmoediging voor alle Chinese mensenrechtenverdedigers om ondanks de ontberingen door te gaan met hun werk”, zei ze. Xu Yan blijft vechten voor de vrijheid van haar man, terwijl zijn gezondheid achteruit gaat. “Mijn man heeft altijd anderen geholpen en verdedigde de rechtsstaat. Hij is nergens schuldig aan geweest en moet onmiddellijk worden vrijgesproken.”

Bekijk de facebook-pagina van Amnesty International Borne

Volg het laatste nieuws uit Borne


Een productie van RTV Borne