Gastouderbureau “Krokodilletje” zoekt gastouders in Borne

Gastouderbureau “Krokodilletje” is een groot netwerk van gastouders voor vertrouwde en kleinschalige kinderopvang.

Wat is een gastouder?

Gastouders bieden kleinschalige kinderopvang aan kinderen, geven persoonlijke aandacht en zijn heel betrokken. Zij zorgen voor een optimale ontwikkeling van het kind. De gastouder kan de opvang in eigen woning verzorgen, maar ook bij het gezin thuis. Zij hanteren de drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Dit is zeker ook een vereiste van gastouderbureau “Krokodilletje”.

Het aantal kinderen dat een gastouder mag opvangen varieert van 1 tot 6 kinderen in de leeftijd tot 13 jaar. Daarbij wordt ook gekeken naar het aantal kinderen dat een gastouder zelf al heeft. Gastouderschap is vaak goed te combineren met eigen gezin, hobby’s, ander (vrijwilligers)werk of sportactiviteiten. Bovendien zijn de verdiensten als gastouder uitstekend en de werktijden in overleg met de ouders. Dit wordt keurig op elkaar afgestemd.

Als gastouder heb je de geweldige opdracht om de zorg en opvoeding van de kinderen uit een ander gezin te mogen verzorgen. Het is erg leuk en verantwoordelijk werk. De kinderen moeten zich bij de gastouder op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn in een veilige, warme, betrouwbare en vooral uitdagende omgeving. Van de gastouder wordt ook verwacht dat zij deze omgeving aan kunnen bieden. Je moet dan ook een gevarieerd dagprogramma geven dat leerzaam en uitdagend is. Dit geldt zowel voor binnen als voor buiten activiteiten.

Bij “Krokodilletje” wordt de kwaliteit van de gastouderopvang gewaarborgd en gaat alles volgens de normen en waarden. Als gastouder moet je voldoen aan de gestelde eisen zoals:
-Verplichte registratie in het LRKP (Landelijk Register Kinderopvang en Peuterzalen.)
-Verklaring omtrent gedrag.
-Certificaat Eerste Hulp bij Ongevallen voor kinderen.

Gastouder zijn brengt een behoorlijke verantwoordelijkheid met zich mee. Daarbij ondersteunt “Krokodilletje” de gastouder met bijvoorbeeld cursussen en thema bijeenkomsten.

Hoe kom je aan gastkinderen?

Als je inschrijft als gastouder bij “Krokodilletje” word je opgenomen in hun bestand en geplaatst op hun opvangmarkt. Op het moment dat zij een aanvraag krijgen van ouders die opvang zoeken voor hun kind(eren), wordt een gastouder met het juiste profiel bij dit gezin gezocht. Als gastouder word je dan na aanmelding meegenomen in de selectieprocedure. “Krokodilletje” heeft consulenten in alle regio’s van het land en is altijd op zoek naar nieuwe gastouders, ook hier in Borne.

Waarom een gastouder en niet een kinderdagverblijf?

Veel ouders kiezen voor gastouderopvang omdat het vertrouwd, kleinschalig en erg persoonlijk is. Het kind ziet iedere dag hetzelfde vertrouwde gezicht. Hier komt bij dat de gastouderopvang gezamenlijk wordt afgestemd op wensen van de ouders. De huiselijke sfeer en het feit dat er nooit meer dan zes kindjes aanwezig zullen zijn, maken het mogelijk dat de gastouders veel vrijheid hebben om de opvang af te stemmen op de wensen van de ouder en op die van henzelf. Dit zorgt dan ook vaak voor vertrouwde en langdurige opvang.

Ervaringen van een gastouder:

“Ook ik was gastouder en mocht 15 jaar zorgdragen voor kinderen uit een gezin. Dat is een periode waar ik graag op terug kijk.

Ik had een eigen kinderopvang waarin ik het kind ook echt kind liet zijn. De opvanglocatie was mijn woning die ik deelde met man en kinderen. We hadden een gezellige keuken met een Oostenrijkse hoekbank waar alle kinderen om heen zaten. De leeftijden van de kinderen die ik opving waren tussen 0 tot 12 jaar. Daarbij zaten ook kinderen die de hele periode van 0 tot 12 jaar zijn gebleven, gewoon omdat het zo gezellig was.

Ik hield voor elk kind een oppasschriftje bij. Bij het starten van de dag lees je de terugkoppeling van de ouders, zodat de neuzen dezelfde kant op staan. Als gastouder schrijf je in het boekje wat de ontwikkelingen waren die dag van hun kindje. Dat werkt handig en je weet wat er van je verwacht wordt als gastouder.

Ook had ik een Facebookpagina gemaakt voor mijn eigen opvanglocatie, daarop konden de ouders lezen en zien wat ik die dag met hun kinderen had gedaan. Door het plaatsen van foto’s kregen ze er een beeld bij. Zo konden de ouders tijdens hun werk af en toe even spieken hoe het hun kroost verging. Verder had ik een groepsapp voor mij en de ouders voor eventuele calamiteiten.

De jongsten werden al vroeg gebracht. De baby’s kregen hun reinheid, regelmaat en rust. Verder op tijd het flesje, fruithapje en alles wat maar in het oppasboekje was geschreven door de ouders. Die rust en regelmaat zijn van belang voor een kindje zodat het niet ontregeld raakt als het weer terug gaat naar de ouders. Reinheid geldt vooral voor het zorgvuldig omgaan met de verzorgingsproducten die mee gegeven worden door ouders. Ook zijn er protocollen waar we ons aan moesten houden.

Met de kleintjes ging ik vaak wandelen, naar de kinderboerderij of naar de dichtstbijzijnde speeltuinen. Ook was ik in het bezit van een fietskar, dan nam ik de kleinsten mee naar school om de schoolgaande kinderen op te halen.

Ook voor die leeftijd bood ik de rust en regelmaat. We gingen bij thuiskomst gezellig op de hoekbank zitten met een stukje fruit en wat ranja. De kinderen kregen dan de gelegenheid om hun activiteiten die ze gedaan hadden met mij te bespreken. De mooiste verhalen kwamen dan op tafel. Er werd veel gelachen en er was een hele fijne en ontspannen sfeer. Mijn eigen kinderen gingen hun eigen weg of bleven er gezellig bij. Ook bespraken mijn kinderen even het verloop van die dag. Er was een mooie saamhorigheid.

Wanneer het fruit keurig op was, kwam ik met de snoeptrommel, want dat hadden ze natuurlijk verdiend. Daarna werd er gespeeld of huiswerk gemaakt. Ook hielp ik met vragen over hun huiswerk. Als er behoefte aan was, ging ik met ze knutselen of las ik een verhaal voor uit hun lievelingsboek.

Tegen een uurtje of 5 werden de kinderen opgehaald en werd de dag even besproken met de ouder. Maar het schriftje was het grote communicatiemiddel, omdat je voor de andere kinderen ook de rust moet houden en geen drukte moet veroorzaken bij het halen van de kinderen. Er waren ook kinderen die bleven eten en soms ook de nacht doorbrachten. Alles kon in goed overleg met de ouders en met mijn man en kinderen.

Ik zat met de kleinsten vaak op zolder om mijn eigen kinderen ook rust te geven. Daar had ik een compleet ingerichte kinderopvang en een groot aanbod aan speelgoed. Ik had zelfs een abonnement bij een speel-o-theek zodat de oppaskinderen en mijn eigen kinderen regelmatig iets anders konden uitzoeken. Een aanbod van een ander stuk speelgoed is ook weer goed voor de ontwikkeling van het kind. Ook bordspelen haalden we op en we hadden leuke spelletjes middagen.

Ik kan alleen maar met plezier terugdenken aan een heerlijke tijd van 15 jaar waar ik als verzorgende mijn hart kon ophalen aan die fantastische momenten met mijn oppaskinderen en mijn eigen kinderen.

Reiny Klaassen”

Ben je door dit verhaal ook enthousiast geworden om als gastouder aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Gastouderbureau “Krokodilletje”.

Krokodilletje B.V.
Solingenstraat 67
7421 ZS Deventer
085 – 04 71 009
info@krokodilletje.nl

Voor meer informatie zie de website van Krokodilletje

Volg het nieuws uit Borne

Dit is een productie van RTV Borne