Frieda Hutten verzamelt ‘zijdjes’

Ondanks de grote hoeveelheid ‘zijdjes’ die Frieda Hutten al heeft verzameld, is dit nog geen 5% is van het aantal dat in de encyclopedie voor zijdjes staat.

Wat zijn zijdjes?

Een zijdje is een zijden lapje met een geweven voorstelling erop. Er zijn zijdjes met afbeeldingen van Disney figuren, bloemen, landen, insecten, wapens, sport en natuurlijk niet te vergeten, filmsterren. Door de massaproductie die halverwege de vorige eeuw op gang kwam, werd merkbekendheid en klantenbinding belangrijk. Er werden grote reclamecampagnes gevoerd. Eén van de belangrijkste middelen om merkartikelen aan te bevelen was het geven van cadeautjes. Steeds vaker werden bij het artikel presentjes bijgesloten.

Eén van die presentjes was het ‘zijdje’

Deze hebbedingetjes werden vroeger cadeau gegeven bij aankoop van 3 tot 4 pakjes sigaren of sigaretten. De grotere zijdjes hingen mensen aan de muur, met de kleinere versierden zij kleding of andere handwerken. Op deze zijdjes stonden afbeeldingen van onder andere bloemen, landen, insecten, wapens, sport en filmsterren. Het bekendste Nederlandse merk dat zijdjes cadeau gaf was tabaksbedrijf Turmac. Ze produceerden vanaf 1920 Turkse sigaretten. Zij gaven in 1930 drie albums uit om de zijdjes in te bewaren.

Frieda Hutten verzamelt nog steeds zulke zijdjes

Zij is met verzamelen begonnen doordat haar vader tijdens zijn jeugd sigarenbandjes verzamelde, die hij onderweg opraapte als hij naar school liep. Ze had eigenlijk altijd al interesse in zijdjes en toen de corona-periode aanbrak en ze meer thuis was, is ze zich er meer in gaan verdiepen. Langzamerhand is ze zelf het internet gaan afstruinen. Ook heeft ze enkele keren een oproepje geplaatst in een krant en zo de verzameling langzaam verder uitgebreid.

De ene na de andere ordner met zijdjes en heel oude verzamelboeken komen op tafel te liggen. Bij het doorbladeren ervan komt duidelijk de liefde die ze voor haar verzameling heeft naar voren. Frieda Hutten: “Ik vind het gewoon geweldig om te zien hoeveel verschillende soorten er zijn, van welk materiaal ze zijn gemaakt, de kleuren die gebruikt worden en de betekenis erachter. Het is gewoon mooi en het is allemaal nog zo goed gebleven. Sommige zijn al honderd jaar oud.”

Een verzamelaar die Frieda heeft leren kennen, had een encyclopedie gemaakt waarin hij alle zijdjes die bij hem bekend waren op alfabetische volgorde zoveel mogelijk heeft gedocumenteerd. De bekendste zijdjes zijn uitgegeven in de twintiger en dertiger jaren. Ondanks de grote hoeveelheid zijdjes die Frieda Hutten al heeft verzameld, geeft ze aan dat dit nog geen 5% is van het aantal dat in dit boekwerk vermeld staat. “Mijn vader had ze allemaal in zakjes bewaard en dat was lastig om door te bladeren. Ik heb daarom deze mappen gekocht met plastic bladen zodat ik af en toe gewoon eens kan kijken hoe mooi het er uitziet.”

De zijdjes met Mickey Mouse erop zijn haar favorieten

De kleine zijdjes met deze afbeeldingen kosten al gauw 25 euro en de grote zijn zelfs nog duurder. Ze heeft hier ook enkele erg zeldzame exemplaren die ze verder nog nooit ergens anders heeft gezien. Vanaf 1 maart 1934 mocht er geen reclamematerialen meer bij de tabaksartikelen geleverd worden. Daarom zijn albums nooit gecompleteerd of zelfs niet verschenen. Zo heeft Frieda Hutten een heel oud verzamelboek met bekende personen uit die tijd waaraan de laatste twee ontbreken omdat ze nooit zijn uitgegeven.

Mocht u nog ergens dergelijke zijdjes hebben liggen. Frieda houdt zich van harte aanbevolen en kunt u dit mailen naar friedahuttenjansen@icloud.com.

Tekst: Tonnie Stegeman

Kijk voor meer informatie op de website van Verzamelaars

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne