Forse stijging aantal coronabesmettingen in Borne

Percentage positief getesten stijgt niet door.

Elke week kijkt RTV Borne terug naar trends in de cijfers van corona in Borne en vergelijkt de situatie met de Twentse en landelijke situatie. Hier worden vier indicatoren voor gebruikt: het aantal positieve tests, het percentage positieve tests, het aantal virusdeeltjes in rioolwater en de sterftecijfers en ziekenhuisopnames.

Fors veel meer positief geteste Bornenaren dan vorige week

In de week van van 13 tot en met 18 april zijn bij het RIVM 79 meldingen van positief op COVID-19 geteste Bornenaren binnengekomen. Dat zijn er 39 meer dan vorige week en zo’n meer dan het gemiddelde van de vier weken daarvóór.

Omgerekend waren in Borne 338 meldingen per 100.000 inwoners. Dat is meer dan het landelijke en het Twentse gemiddelde (Twente 254 per 100.000 inwoners, Nederland 310).

In Twente had alleen de gemeente Tubbergen iets minder besmettingen per 100.000 inwoners dan Borne.

Percentage positief geteste mensen in Borne stijgt voor het eerst in weken niet door

De stijging in aantal gemelde coronagevallen uit Borne wordt wat gerelativeerd door naar het percentage positief getesten te kijken. Dit cijfer laat voor het eerst in weken juist een net iets positiever beeld zien dan de week ervoor. Dat duidt erop dat de Bornenaar zich deze week sneller liet testen bij klachten.

Van alle Bornenaren die zich van 13 tot en met 19 april hebben laten testen in een teststraat van de GGD was deze week 7,5 procent positief. Dat was vorige week met 7,7 procent net iets meer. Wel ligt dit cijfer nog steeds onder het gemiddelde van Twente (9,2 procent). Voor Nederland geeft Rijksoverheid een percentage van 10,1 procent.

In Twente zijn de afgelopen week de meeste tests uitgevoerd in de leeftijdscategorie 20 tot en met 29 jaar. Het percentage positief getesten was het hoogst in de categorie 70 plus, gevolgd door de categorie 50 tot en met 59 jaar.

Weer wat meer virusdeeltjes in rioolwater dan vorige week

Deeltjes van het coronavirus zijn vaak op te sporen in ontlasting. Het rioolwater bij zuiveringsinstallaties wordt getest op de virusdeeltjes. Deze deeltjes kunnen iets zeggen over het toekomstig verloop van het aantal besmettingen.

Het dashboard van Rijksoverheid meldt voor Borne dat in de week van 12 tot en met 18 april afgerond 157 virusdeeltjes zijn aangetroffen (per 100.000 inwoners, x 100 miljard). Dat is meer dan een week eerder. Wel is het nog steeds minder dan in geheel Twente. Voor geheel Nederland geldt een nog hoger cijfer (Twente 182, Nederland 264).

Deze week geen aan GGD gemeld sterfgeval uit Borne

Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames dat aan corona wordt toegeschreven zegt iets over de ernst van de situatie.

Bij GGD Twente is afgelopen week geen enkele Bornenaar met COVID-19 gemeld die is overleden. Vorige week was er één melding. Daarvóór was het laatst gemelde sterfgeval door corona in Borne op 13 februari. Voor heel Twente geldt dat er volgens de cijfers de afgelopen week acht patiënten met COVID-19 zijn overleden.

Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is waarschijnlijk hoger, omdat niet alle patiënten getest worden en er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19. Van de overleden personen is bekend dat ze corona hadden en zijn overleden, maar het is niet altijd bekend of ze daadwerkelijk aan corona zijn overleden. Er zit vertraging in de dag van overlijden en de dag waarop dit aan de GGD / het RIVM wordt gerapporteerd.

Er zijn deze week volgens het dashboard van Rijksoverheid drie Bornenaren vanwege corona in het ziekenhuis opgenomen. Voor heel Twente zijn dat er 42 (inclusief directe opname op IC). Dat zijn er drie meer dan een week eerder. De laatste dagen zijn deze cijfers echter niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen. Sinds 4 februari zijn er zeven ziekenhuisopnames van iemand uit Borne gemeld.

Aantal vaccinaties in Twente

De GGD vaccineert vanaf 15 januari het zorgpersoneel dat werkzaam is in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Vanaf 26 januari is de GGD begonnen met het vaccineren van thuiswonende ouderen. GGD Twente meldt dat tot nu toe 77.573 Twentenaren uit bovenstaande groepen een eerste vaccinatie hebben gehad. Tot nu toe zijn 27.924 Twentenaren uit bovenstaande groepen volledig gevaccineerd.

Het vaccineren gebeurt ook door andere partijen dan de GGD. De rijksoverheid geeft een berekend aantal gezette prikken van 4.578.683 voor heel Nederland, tot en met 19 april.

Risiconiveau in Twente nog steeds Zeer ernstig

Het risiconiveau voor Twente is Zeer Ernstig. Dit geldt voor alle veiligheidsregio’s in Nederland.

Het risiconiveau wordt elke twee weken bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal positieve testen van dat moment. Het risiconiveau is op 13 april bepaald.

Reproductiegetal voor het eerst sinds weken onder 1

Het meest recente landelijke reproductiegetal is van 1 april en bedraagt precies 1. Het getal schommelt al een tijd rond 1, maar komt de laatste tijd vaker boven dan onder 1 uit. Vorige week kwam dit cijfer voor het eerst sinds 22 februari weer uit onder 1. Het reproductiegetal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met COVID-19.

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Borne

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Twente

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Nederland

Bekijk het dashboard van GGD Twente

Bekijk de uitleg van de cijfers van het dashboard van Rijksoverheid

Bekijk de geldende maatregelen

Tekst en graphics: Hans Dekker

Een productie van RTV Borne