Fakkeloptocht voorafgaande aan het Paasvuur

Ria Veldhof en Maria Olde Wolbers zijn de ‘Anstekkers van 2022’.

Voorafgaand aan het traditionele Paasvuur werd zondagavond 1e Paasdag sinds twee jaar weer een fakkeloptocht voor kinderen georganiseerd. De folkloregroep Borne had hiervoor fakkels beschikbaar gesteld. De kinderen hadden twee jaar moeten wachten en de spanning was te zien op hun gezichten. In de ene hand die brandende fakkel en de andere hand stevig vader of moeder vasthoudend.

Zo gingen zij vanaf de parkeerplaats van het zwembad aan de Bornebroeksestraat naar de Oonksweg. Dit onder muzikale begeleiding van de Scoutingband DMBE. Hier was een grote stapel snoeihout in de afgelopen weken verzameld. Met in het midden een boom die op Goede Vrijdag uit het Twickelse bos was gehaald als ‘boaken’.

Het vuur werd traditiegetrouw aangestoken door iemand die veel voor de gemeenschap betekent. Dit jaar waren twee vrouwen, Ria Veldhof en Maria Olde Wolbers, de ‘Anstekkers van 2022’. Om hen heen de kinderen met hun fakkels. Het werd een warm schouwspel en waar menig toeschouwer terugdeinsde voor de warmte bleef een enkel kind (onder wakend oog van een ouder) nog lang gebiologeerd naar het paasvuur kijken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Folkloregroep Borne

Meer over Cultuur in Borne

Volg het nieuws uit Borne

Tekst en Foto: Henk Berends
Een productie van RTV Borne