Eindelijk weer naar het theater, dankzij Field-lab-event

De cabaretiers maakten hun belofte waar: ze speelden de spinnenwebben uit hun broek!

Op donderdag 8 april kreeg ik een mail van het Wilminktheater in Enschede met de melding: Wij gaan weer (even) open speciaal voor u!
Als kaartkoper van de afgelaste “Twentse Eindejaarconference 2020” mocht ik exclusief voor twee personen uit één huishouden een tweepersoonsticket bestellen voor het “Twents Pro-test Cabaret” op 19, 20 of 21 april. Deze pilot voorstelling is een samenwerking met “Testen voor Toegang” en de cabaretiers van het “Twentse Pro-test Corona Cabaret!”

De kaarten konden worden besteld via de kassa van het Wilminktheater, waarna op een speciaal platform een afspraak moest worden gemaakt voor de coronatesten. Gelukkig waren mijn man en ik allebei negatief getest. We mochten dus naar de voorstelling.

Aangekomen bij het Wilminktheater werden buiten eerst de testuitslagen gecontroleerd. Daarna mochten we (met mondkapje) door naar binnen om ons te melden met de toegangskaart. Via een balie waar een drankje kon worden uitgezocht konden we door naar de zaal, waar suppoosten ons naar een tafeltje leidden. Dankzij mijn neiging om bij een voorstelling vroeg aanwezig te zijn, hadden we een tafeltje op de eerste rij.

Stipt om 19.30 uur gooide “barman” Kemperink de deuren van zijn café los! Hij had het “terras” nog nauwelijks op anderhalve meter uitgestald, of elk tafeltje was al bezet. En net zo gretig als de Twentse burger het terras innam, zo driestig namen de Twentse cabaretiers Nathalie Baartman, Bert Eeftink, Thijs Kemperink, André Manuel en Jan Riesewijk bezit van de bar binnen. Wat waren ze blij om eindelijk weer een tappilsje te kunnen drinken.

Mocht dat? Tuulk wa! Als ze maar wel een stukkie deden! Was het werkelijk illegaal? Tuulk nie. Maar waarom zaten al die mensen op het “terras”? Al snel hadden de cabaretiers het door: dit was Publiek en wat hadden ze dat lang niet gezien. Ook het publiek zelf moest er nog even weer in komen. Werd er de eerste minuten alleen voorzichtig gegrinnikt, al snel klonk als vanouds het luide gelach en applaus.

Hoewel ik eerst nog mijn twijfels heb gehad of ik wel moest gaan, ben ik er toch voor gegaan en werd niet teleurgesteld. André Manuel bracht liedjes, Bert Eeftink speelde zijn “Helligen Hendrik”, Nathalie Baartman bracht “Gerda” mee en Jan Riesewijk dreef op humoristische wijze de spot met zijn beroep als zorgmedewerker. Dit alles werd op komische wijze aan elkaar gepraat door “barman” Thijs Kemperink. De cabaretiers maakten hun belofte waar: ze speelden de spinnenwebben uit hun broek!

Na 1,5 uur werd het “café” om 21.00 uur (voor mijn gevoel veel te vroeg) weer gesloten zodat iedereen nog voor het ingaan van de avondklok thuis kon zijn. Ook het verlaten van het “terras” werd weer begeleid door de suppoosten, zodat niemand te dicht op elkaar hoefde te lopen. Al met al een geslaagde test en voor herhaling vatbaar.

Kijk hier voor meer verhalen uit Borne

Tekst en foto Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne