Duurzaamheidsregeling helpt inwoners met besparen op energie

Zowel huurders als inwoners met een koopwoning kunnen gebruikmaken van verschillende onderdelen binnen de regeling ‘Hulp bij verlagen energiekosten’.

De regeling helpt inwoners van de gemeente Borne met het besparen op de energiekosten. Inwoners die gebruik willen maken van de regeling, kunnen een aanvraag doen in het Sociaal Hus. Voor deze regeling is beperkt budget beschikbaar, hier geldt dan ook: op is op.

De heer Saadhoff uit Borne is een van de eerste huurders van Welbions die gebruik maakt van de regeling ‘Hulp bij verlagen energiekosten’. De verwachting is dat de tien zonnepanelen op zijn dak op jaarbasis ongeveer opwekken wat meneer Saadhoff aan elektra verbruikt.

Regeling Hulp bij verlagen energiekosten

De regeling ‘Hulp bij verlagen energiekosten’ helpt inwoners op verschillende manieren energie besparen. De regeling bestaat uit drie onderdelen:

  1. Korting op zonnepanelen voor huurders van Welbions.
  2. Korting op isolatiemaatregelen voor huiseigenaren.
  3. Gratis energiebesparende producten voor inwoners met een laag inkomen.

Voor elk onderdeel van de regeling gelden andere voorwaarden. Inwoners kunnen meerdere
onderdelen aanvragen.

Korting op zonnepanelen voor huurders van Welbions

Huurders van Welbions krijgen binnen de regeling 50% korting op zonnepanelen; per paneel betaalt een huurder €1,30 per maand. Huurders die op basis van woningkenmerken in aanmerking komen voor de regeling, hebben hierover een brief ontvangen. Er zijn op dit moment 45 huurders die in aanmerking komen voor de zonnepanelen.

Isolerende maatregelen voor huiseigenaren

Huiseigenaren kunnen, na advies van een energiecoach, in aanmerking komen voor een korting van 40% op bepaalde isolatiemaatregelen. Denk aan (extra) isolatie van het dak, de muren of de vloer. Het plaatsen van zonnepanelen voor een koopwoning valt niet onder de regeling.

Gratis energiebesparende producten

Inwoners met een laag inkomen (niet hoger dan 120% van het sociaal minimum) kunnen energiebesparende producten ter waarde van maximaal €100 ontvangen. Dit geldt voor zowel
inwoners met een huur- als koopwoning.

Informatie in het Sociaal Hus

Inwoners die gebruik willen maken van de regeling kunnen contact opnemen met het Sociaal Hus. Het Sociaal Hus aan het Rheineplein 1 is open op maandag van 16.00 tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur. Op basis van de persoonlijke situatie wordt bekeken voor welke regelingen aanvragers in aanmerking komen.

De regeling ‘Hulp bij verlagen energiekosten’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting Duurzame Initiatieven Borne (DiBo), Duurzaam Bespaar Plan, Welbions, de klimaatburgemeester, Wijkracht, het Sociaal Hus en de gemeente Borne.

Energietransitie in Borne

De regeling ‘Hulp bij verlagen energiekosten’ levert een bijdrage aan de energietransitie in Borne. Inwoners die zich melden in Het Sociaal Hus, maar niet aan de voorwaarden voldoen worden verder geholpen door het Energieloket. Ook wijst het Energieloket inwoners op het bestaan van deze regeling. Het Energieloket is hèt punt waar alle inwoners terecht kunnen om informatie te krijgen over energie besparen en verduurzaming. Een energiecoach kan de woning bekijken om gericht tips te geven aan de bewoners over hoe zij hun energieverbruik kunnen beïnvloeden. Dit kan vaak door eenvoudige aanpassingen en energiebesparende maatregelen te nemen.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Borne

Kijk voor meer informatie op de website van het Sociaal Hus

Volg de politiek uit Borne

Volg het nieuws uit Borne