Drie dubbeltjes

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

De regionale krant die hart heeft voor de regio en oog voor de wereld, meldt bij monde van een zijner redacteuren hoe broos het vertrouwen in Borne is. Pats. Broos. En het wordt alsmaar brozer.

Je daar druk over maken? Waarom? Er is geen plek in Twente waar het beter wonen is, viel onlangs in het weekblad Elsevier te lezen. De burgemeester was in zijn nopjes. Hij postte op Facebook, zo weet de krant, dat hij die ‘landelijke erkenning’ mooi vond. En dat het een mooie uitdaging was om de positie 27 op de landelijke ranglijst te behouden. Uitdagend voor de gemeenschap en het gemeentebestuur. Want zulke goede ‘kritieken’ heeft zijn gemeente de laatste tijd nou ook weer niet gehad, merkt de columnist/redacteur van de krant op, die hart heeft voor de regio en oog voor de wereld.

Eerder zette Kennispunt ook iets online. Iets? Ja! Over het geringe vertrouwen van de Bornenaar in zijn/haar gemeente. Vertrouwen dat alsmaar achteruit loopt. Van 38, naar 25, naar nu 16 procent. Daar reageerde de burgemeester (nog) niet op. “De burgemeester kiest ervoor om er voorlopig maar even niets van te vinden.” Hij wil er eerst met zijn (zwijgende) wethouders over praten…

Ik fantaseer nu. Dat ze een plekje zullen zoeken dat bereikbaar is met vier knalgroene deelscooters die in Borne sinds kort beschikbaar zijn voor drie dubbeltjes per minuut. (Bijkomend: Zo ziet men weer hoe een dubbeltje rollen kan, op welk een onverwachte wijze een zaak iemands lot ten goede kan keren.)

Moedig ze aan. Op vlaggetjes roepen B en W Go sharing. Moedig ze aan. Samen delen. Vertrouwen wekken(d). Beschouw dit als een meer dan vrijmoedige, vrijpostige toevoeging mijnerzijds.
Ik verwoordde het al eens zo: In de politiek is het steeds weer pas om de vier jaar lente. Gloedvol en ontluikend met beloften. In de woorden van een oude dichter, als grijs dat licht wordt, als bloemen die uit dood gewaand hout komen.

Je kunt ook zeggen: als koolzaad dat bloeit en honingbijen aantrekt. Dat koolzaad vetrijk vogelvoer is. Vogelvoer? Cicero wist het al lang geleden. “Zo is het volk: weinig beoordeelt het volgens de waarheid, veel volgens de ingeving van het ogenblik.” Heden ten dage hebben beloften net als memo’s ook nog eens in zich dat ze niet herinnerd worden. Dat er te veel gewaterd is in de wijn.

Jan Stoop, 31 augustus 2022

Kijk hier voor meer verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne