Dreamteam gaat voor het pakket op maat

Ook ik maak gebruik van de Alternatieve Voedselbank Borne.

Dreamteam Borne, de Alternatieve Voedselbank in Borne, is gestart in het voorjaar van 2020. Zeven meiden namen het initiatief toen de Voedselbank Midden Twente als gevolg van Corona moest sluiten. Ze deden een oproep via Facebook, die niet alleen gericht was aan de gebruikers van de voedselbank, maar ook aan de mensen die daar niet voor in aanmerking kwamen. Bij Dreamteam Borne is iedereen welkom die het financieel moeilijk heeft. Alles gaat in goed vertrouwen, het enige voorwaarde waar je aan moet voldoen is dat je inwoner bent van Borne.

Dreamteam Borne startte in het clubgebouw van voetbalvereniging BVV Borne. Tjdens de sluiting van de Voedselbank Midden Twente hielp het team 85 gezinnen. Ze maakten pakketten op maat, waarmee wordt bedoeld dat er gekeken wordt naar de samenstelling van het huishouden van de klant, waarop de hoeveelheid en aard van de levensmiddelen in het pakket aangepast worden.

Wekelijks werden 50 pakketten bij de mensen thuis bezorgd, de overige 35 pakketten werden door de klanten opgehaald. De op maat samengestelde pakketten konden direct in de achterbak van de auto geplaatst of op de fiets of scootmobiel gezet worden, zodat de klanten niet in de rij hoefden te wachten. Daardoor verliep de uitgifte zeer Corona proof. En de pakketten op maat zorgden bij iedereen voor tevreden gezichten.

Toen de Voedselbank Midden Twente in mei weer open mocht, bleven er 15 gezinnen over die daar niet bij terecht konden. Daarop ontstond het idee om deze mensen te blijven helpen met de Alternatieve Voedselbank Borne (AVB). Stacey Bosman, de coördinator van Dreamteam Borne, zocht contact met Erik Mijnhardt, eigenaar van het voormalige pand van de Kringloop Borne, en kreeg toestemming om het pand te gebruiken voor het nieuwe initiatief. Ook het Stichting Noodfonds Borne, Bert Bosman van Borne Werkt en Robert Wallerbosch gaven steun. Het Dreamteam is eind mei verhuisd van BVV Borne naar het voormalige pand van de Kringloop in Borne en daar zijn ze weer gestart met het verstrekken van paketten aan 15 gezinnen. Inmiddels staat de teller op 38 gezinnen die wekelijks ondersteund worden.

Mensen die een beroep doen op Voedselbank Midden Twente kunnen daarvoor afgewezen worden. Een reden kan zijn dat zij de norm van 230 euro overschrijden, of dat ze huursubsidie en/of zorgtoeslag ontvangen van de belastingdienst. Een afwijzing door Voedselbank Midden Twente kan ook als iemand maar net iets boven de norm zit. Een andere regel die problemen kan geven is dat iemand die drie jaar steun krijgt van de voedselbank, na die periode minimaal een jaar lang géén recht op steun heeft. Dreamteam Borne vindt dat je mensen niet kunt laten vallen als ze net een paar tientjes boven de norm zitten. Ook vindt het team het niet terecht dat je na 3 jaar er weer een jaar uit moet bij de Voedselbank Midden Twente.

De Alternatieve Voedselbank Borne is afhankelijk van donaties om de wekelijkse pakketten mogelijk te maken. Het Team is dan ook enorm blij met alle donaties waardoor ze elke keer net weer een beetje extra kunnen doen voor de mensen die moeilijk rond kunnen komen. Een kleinigheidheidje met een verjaardag, wat lekkers met de Feestdagen. De afgelopen maanden is het Dreamteam door ongelooflijk veel bedrijven en particulieren geholpen. De facebookpagina van het Dreamteam geeft een beeld van hoe dat in de praktijk gaat.

Ook ik maak gebruik van de Alternatieve Voedselbank Borne. Ik deed een aanvraag gedaan bij de Voedselbank Midden Twente, maar ik werd afgewezen omdat ik de norm overschrijdt doordat ik huursubsidie en zorgtoeslag ontvang. Ondertussen hou ik van mijn bijstandsuitkering 207 euro over en de huursubsidie en zorgtoeslag gaat volledig op aan mijn vaste lasten.

Het is schrijnend dat gezinnen van dit soort bedragen rond moeten komen per maand en dan ook nog eens door bepaalde regels niet in aanmerking komen voor de Voedselbank Midden Twente. Als ik naar mezelf kijk dat kan ik me niet voorstellen dat gezinnen met 200 euro rond moeten komen, gezien alle mondjes die gevuld moeten worden. Je moet er toch niet aan denken dat kinderen naar school gaan zonder een goed ontbijt en voldoende energie om de dag door te komen.

Ik ben blij dat de meiden van het Dreamteam Borne het mogelijk maken dat ik en anderen een pakket kunnen ontvangen op vrijdag rond een uurtje of drie. Wij mogen dankbaar zijn dat dit mooie initiatief is opgezet in deze barre tijden. Juist in deze Coronatijd hebben mensen het erg moeilijk. Velen raken hun baan kwijt. Het kan iedereen overkomen dat je baas failliet gaat.

Ik ben vol lof over het Dreamteam en pak dankbaar elke vrijdag het zeer gewaardeerde pakket aan. Ze maken ook het verschil door mensen persoonlijk te benaderen en mensen bij hun naam te noemen. Ik vind het belangrijk dat ik niet het gevoel krijg dat ik alleen maar een nummer bent op de lijst van mensen die het moeilijk hebben.

Het Dreamteam heeft ook aan de Sint gedacht: gezinnen die zich dit niet kunnen vooroorloven kunnen tóch aan dit mooie kinderfeest meedoen. Dankzij een donatie van “ieder kind een Sint” kunnen ze aankomende pakjes avond weer heel wat kindertjes blij maken.

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van het Dreamteam

Tekst: Reiny Klaassen
Foto’s: Dreamteam Borne
Een productie van RTV Borne