De Twentse spaghettirellen van 1961

Foto: Jan Amse

Ze komen tot leven in de reizende ‘Spaghettiwestern’.

Spaghettirellen wordt geregisseerd door Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden. Hij vertaalde, samen met scriptschrijver Wessel de Vries, de geschiedenis van de spaghettirellen naar een openluchtvoorstelling. Een mix van Romeo & Julia en ‘Spaghettiwestern’.

Het verhaal

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling vol verliefde nozems en jongeren met dromen.

Reizende voorstelling in de openlucht

Spaghettirellen blaast nieuw leven in een verhaal dat weliswaar zestig jaar geleden in Oost-Nederland heeft plaatsgevonden, maar dat nog steeds zijn weerklank vindt in onze huidige tijd. Met deze voorstelling wil Theatergroep De Jonge Honden een herkenbaar en aansprekend verhaal vertellen over de geschiedenis van de Twentse spaghettirellen. De cast bestaat uit Joshua Albano, Billy de Walle, Fokke Baarssen, Amelie Ackx, Annet de Ruiter, Yari van der Linden en Jelle Mensink. De muziek wordt gemaakt en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra.

Regisseur Jolmer Versteeg over Spaghettirellen: “De voorstelling toont verschillende perspectieven op wat veranderingen in een gemeenschap teweegbrengen. Een voorstelling geïnspireerd op een onbekend verhaal uit onze eigen provincie dat zich bij uitstek leent voor een eigen Spaghettiwestern!”

De voorstellingen in Borne zijn van 12 t/m 14 augustus op het plein voor het Kulturhus.

Meer informatie en kaarten, ga naar de website van De Jonge Honden

Meer cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne