De Smaak-Halte blijkt succesvol concept in Borne

Annemieke Oude Wolbers: “de Smaak-Halte is onze redding geweest”

Rob en Annemieke Oude Wolbers begonnen al in 1997 met Cateringbedrijf de Kiekepan, maar sinds een half jaar runnen ze ook De Smaak-Halte in Borne. Na een heftig ongeval van Rob en het coronavirus werden ze gedwongen het over een andere boeg te gooien.

“Tot twee jaar geleden liep het heel erg goed. Rob was altijd de belangrijkste spil binnen het bedrijf. Hij regelde alles, maar twee jaar geleden is hij van een dak gevallen. Hij brak zijn polsen en hij scheurde een paar nekwervels. Daardoor kan hij zijn werkzaamheden niet meer volledig uitvoeren. Hij heeft nog een goed stel hersenen, maar fysiek werk kan hij nauwelijks uitvoeren”, legt Annemieke uit.

Samen met de souschef, de kinderen en Annemieke had De Kiekepan het grotendeels weer op orde, maar toen kwam corona. Annemieke gaat de datum 12 maart 2020 nooit meer vergeten. “We zijn doorgegaan, hadden het net weer op de rit en toen kwam dus corona. In het begin dachten we: dat is nog ver weg. Maar toen kwam 12 maart, de dag dat de telefoon roodgloeiend stond. Iedereen wilde de catering annuleren. Toen zaten we echt in zak en as. We zaten zonder werk en inkomsten, maar gelukkig kregen we snel steun van de overheid.”

Afhaalmaaltijden

Rob en Annemieke gingen echter niet bij de pakken neerzitten. Om toch nog inkomsten te genereren, gingen ze afhaalmaaltijden maken en verkopen. “We hadden een tentje en dat liep eigenlijk best lekker.” Achteraf bleek het de opmaat voor de nieuwe Smaak-Halte. “We hadden al langer het idee om zo’n soort concept op te starten, maar nu de huidige ruimte vrij kwam, konden we snel doorpakken.”

Verkeerd aangepakt

In augustus begonnen ze met de verbouwingen en midden september kon De Smaak-Halte open. Bij de Smaak-Halte kunnen mensen terecht voor vers belegde broodjes met een smakelijke twist, maaltijdsalades, verse soep en hapjes om je vingers bij af te likken. Al het brood bakken ze zelf en alle ingrediënten zijn vers. “We hebben er geen gras over laten groeien. We begonnen met een klein assortiment en wilden het eerst goed neerzetten. Zowel maaltijden als lunch. Het begon lekker te lopen.”

Maar achteraf bezien hadden Rob en Annemieke het toch anders aangepakt. “In het begin hadden we zowel de lunch als afhaalmaaltijden. Dat was echter niet te combineren. Dat heeft ons wel genekt, dat was veel te veel. Daarom zijn we daar in januari mee gestopt. In het begin kregen we veel reacties: waarom stoppen jullie ermee? Maar het was gewoon niet meer te behappen. We willen alles goed en vers doen en dat kon gewoon niet, dan zouden we dag en nacht aan het werk zijn.”

Smaak-Halte is de redding geweest

Hoewel het geen gemakkelijk begin was, zou Annemieke het zo weer doen. “Ik denk echt dat het onze redding is geweest. De catering en de steun van de overheid was gewoon niet genoeg, dus dit is wel echt onze redding geweest en we hadden het zo weer gedaan. We merken nu ook dat we de inkomsten van de afhaalmaaltijden niet meer missen in de Smaak-Halte, de keus voor alleen lunch was dus goed.”

Langzaamaan begint de catering ook weer een beetje te lopen, maar het houdt niet over. “De scholen zijn nu weer open en bedrijven ontvangen weer wat meer klanten, dus dat merken we wel. Heel langzaam komt het weer. De rest van onze inkomsten moet toch echt van de Smaak-Halte komen”, aldus Annemieke.

kijk voor meer informatie op de website van de Smaak-Halte

meer over ondernemen in Borne

volg het nieuws uit Borne

Een productie van RTV Borne
foto en tekst met dank aan deweekvanborne