Cursiefje: Wolken

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Het is die vrijdagavond – de datum doet er niet toe – stil. Eerder dan duistere omstandigheden doorgaans toestaan.
Kindergeluiden smoren. Smeulen. Walmen nog wat als mist boven liefdevol met verhaaltjes toegedekte bedjes. Tot ze op een kier of wijder geopende ramen passeren.

Wat zou ik vertellen? Dat twee duiven wegduiken in het dichter wordende ontluikende groen van een hoge boom. (Ik vraag me tegelijkertijd af of duiven denken, denken met het tweeletterige ‘voorvoegsel’ na.) Nee, denk ik. Duiven denken niet, duiven doen. Komen vaak van heel ver weg, heen en terug. Brengen geld in het laatje.
Geluiden worden geen kakafonie meer. Donkere luchtvlakken spreken mee. Schemering is het decor. Deze keer zonder vleermuizen. Glazen klinken. Als je heel goed luistert, zoemen ergens losse gesprekken. En eisen voorbijgaande auto’s een boventoon op.

Ik heb met iemand een stukje verleden en een stukje nog mogelijke toekomst besproken. De rekening hebben we gedeeld. Ik ben al bezig met de column die ik vorige week gepubliceerd zag. Over een schrijver/dichter uit Glanerbrug, ‘net aan de goede kant van de grens’, Bert Schierbeek. Hij dicht dat een gedicht begint met dat het januari is, ‘s maandags en koud en dat kille meeuwen over het dak scheren en over de bomen. Ze gaan er nooit in zitten. Een meeuw zit niet en nooit in een boom.

Bijna dichterlijk opereert het Bornse College van B en W. Het haalt de regionale krant. Wel eens donkere wolken zien vertrekken? Nee? Ja!, zeggen burgemeester en wethouders. Sterker nog: ze, die wolken, zijn al vertrokken. “Er kan weer meer in Borne”. De wethouder zegt het, de burgemeester beaamt het, aldus de krant.
Onder de indruk neem ik mij plechtig voor mijn woonplaats niet meer te verlaten. Vreemde landen bezoeken zal mijn wereld groter maken. Zeker. Ik weet ervan. Maar wat het college belooft, het staat op een rol, slaat alles. Volgend jaar omstreeks deze tijd zullen de burgemeester en de wethouders het vieren. Zij zullen dansen om de gerestaureerde klatergouden Boris.

Noot:
Donkere wolken komen internationaal in deze indeling voor: hoge, middelbare, lage en recht omhoog stijgende wolken. Hoofdvormen zijn: cirrus (vederwolk), cumulus (stapelwolk) en stratus (laagwolk). Bron: Prof. Dr. P. Groen

Jan Stoop, 15-6-2021

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne