Cursiefje: Ollekebolleke

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Dit is een ollekebolleke:

Dubbele dactylus
Ollekebolleke
Is hedendaags
En, mits kundig, klassiek –

Dient te berusten op
Weloverwogenheid
En inspirerende
Taalgymnastiek

Het is een ontdekking van taalvirtuoos Heinz Polzer, alias Drs. P. Je zou ook kunnen zeggen dat hij de importeur is van het ollekebolleke.

Het gebeurde in het begin van de jaren ’70 in de vorige eeuw. Hij wisselde met o.a. Ivo de Wijs, Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie ollekebollekes uit. Vrolijk en in vriendschappelijke samenwerking. Naar verluidt ging er geen dag voorbij zonder een door de post bezorgd ollekebolleke, vaak genoteerd op een ansichtkaart. Verjaardagen, jubilea, vakantiegroeten, nieuwjaarswensen, terugblikken, ontmoetingen, (dienst)mededelingen, uitnodigingen, groeten, werden ollekebollekes. “Voor alle doeleinden geschikt”, aldus Drs. P.
Ollekebollekes bevestigen vriendschap. En een elitair genoegen. “Het is velen niet gegeven een gaaf, rijmend, dubbeldactylisch, achtregelig versje te construeren met het juiste aantal lettergrepen en een briljant regelzeswoord”.

Ik koos voor u uit Drs. P Jongste Ontdekkingen Ollekebollekes (Nijgh & Van Ditmar) dit ollekebolleke. Ik veroorloofde mij de zesde regel vrijpostig te bewerken.

Dorpen zijn rustig, meest –
Soms wat dynamischer
Die blijven groeien
Vanaf hun begin

Zullen wij ooit eens een
Borneaanzeepolis
Trots zien verrijzen?
Het zit er niet in

Jan Stoop, 28-2-2022

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne