Cursiefje: Lente

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

LENTE?

Zal ik al over de lente schrijven?
Natuurwetenschappers, zo lees ik in de krant, schrijven dat de bloei van lenteplanten gemiddeld een maand eerder begint dan vijftig jaar geleden. Planten als ‘gewoon’ speenkruid, gele kornoelje, het sneeuwklokje, de krokus en op grote schaal de elzen staan al volop in bloei. Een alleenstaande narcis in de tuin tegen het huis beaamt het. Het zou te maken hebben met de temperatuur in december en januari. Hoe warmer die maanden, hoe vroeger de bloeidatum.

Mijn Winkler Prins Encyclopedie wijdt in het twaalfde deel (1951), de zesde geheel nieuwe druk, 19 regels aan de lente. Met onder meer dat op 21 maart de zogenoemde voorjaarsnachtevening valt, dat dag en nacht dan even lang zijn; dat de lentemaand begint en dat 21 juni de dag van het zomersolstitium is, tevens de langste dag. Op het zuidelijk halfrond begint de lente op het ogenblik dat de zon op 22/23 september de evenaar passeert en eindigt zij als de zon de grootste zuidelijke hoek waarin men de zon waarneemt bereikt heeft (21/22 december).

“Als de lente begint en de natuur voorzichtig ontluikt, lijkt het alsof er een golf van verlichting door het dichterlijk landschap gaat. De roep om vers, fris en vrolijk groeit naarmate de dagen langer worden.”
Ik lees het op de achterkant van ‘De geur van ieder seizoen’. De mooiste gedichten over de jaargetijden (www.uitgeverj521.nl). Onder de kop verzameltitel ‘Het geluid van de lente’ vind ik meer dan 50 gedichten.

Herman Gorter bijt het spits af:
De lente komt van ver, ik hoor hem komen
en de bomen horen, de hoge trilbomen,
en de hoge luchten, de hemelluchten,
de tintellichtluchten, de blauwenwitluchten,
trilluchten.

De krant voorspelt dat winterweer voorlopig echt niet aan de orde is. De dienstdoende weerman zegt dat we voor echte kou terecht kunnen in het hoge noorden. Ver weg. Ik wil geen winter meer, geen kou. Ik wil een nieuwe lente boeken.

Jan Stoop, 21-02-2024

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne