Cursiefje Jan Stoop: Afwachtend

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

AFWACHTEND

2016
Zeven jaar geleden – ik zit in een levensfase waarin ‘terugbladeren’ toeneemt – schreef ik dit JS Cursief Over dingen en mensen die voorbijgaan:
Er is een tijd geweest, nog niet zo lang geleden, de 20ste eeuw spoedde zich naar de 21ste, dat ‘men’ in en voor Twente dacht aan het smeden van een Dubbelstad. Om in het verre Den Haag aan de zee waar men ‘s lands regering vermoedde, beter gehoord te worden. Niet om na dubbelagent en dubbelboot in de twaalfde druk van de Dikke Van Dale te komen.

Begin deze maand viste de dubbelkrant Twentsche Courant Tubantia dat mogelijke staaltje van bestuurlijke schaalvergroting voor een ‘grotere vuist’ nog eens uit de vijver van het recente verleden. Met aan de ver doorgebogen hengel niet de samensmelting van Hengelo en Enschede, maar een fusie met Almelo. “Beide gemeenten zijn aan elkaar gewaagd. Houden elkaar mooi in evenwicht.” Met elkaar de grootste worden en dus de hoofdstad van Twente. Let op! Met Borne erbij. “Borne gaat het verschil maken!” Hoe pakken ‘we’ dat aan? “Eerst uitleggen dat Borne veel te klein is om op den duur zelfstandig te blijven. En het dan iets lekkers voorhouden. Een gezamenlijk stadskantoor bijvoorbeeld.”

2023
Zeven jaar later komt daarop als het ware een vervolg. De vertrekkende burgemeester van Almelo vindt dat Enschede, Hengelo, Almelo en wellicht ook Borne samen de krachten moeten bundelen. Samen een gemeente van minstens 350.000 inwoners. Als Twentestad de vijfde gemeente van Nederland zijn. Heel Twente zou ervan profiteren. Meer slagkracht. Betere afstemming. Grotere stappen voor inwoners, bedrijven en instellingen. Niet meer ‘op eigen houtje opereren’. Het zou een zegen voor de regio zijn. Het motorblok van de regio. Op de vraag hoe realistisch zijn idee is en of hij zelf in zijn bestuurlijk leven dit nog gaat meemaken, zegt de vertrekkende burgemeester: “Het ligt nog helemaal achter de horizon.”

2016
Zeven jaar geleden eindigde ik mijn cursief dat ik met gedeelde teleurstelling over een muziekkoepel die er nooit in Borne kwam, afreisde naar de dichtstbijzijnde kapel die gewijd is aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Ik liep en loop er aan voorbij.
Altijd afwachtend.

Jan Stoop, 10-11-2023

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne