Cursiefje: Geregistreerd

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Een zekere gretigheid – of is het ongenuanceerd zwart-wit denken, dan wel teruggaan naar mijn prepuber jaren, maakt zich van mij meester als ik dit soort berichtjes, compleet met een bijna paginagrote zwartwit foto, onder ogen krijg: dat de eerste serieuze file werd geregistreerd tijdens het pinksterweekeinde van 1955. Het stond in De Volkskrant.
Het was een (onverwacht) zonnig weekend. Bij het verkeersknooppunt Oudenrijn, toen niet meer dan een gelijkvloerse kruising, straalde en ronkte het verkeer kruiperig. Rijkswaterstaat telde 50 duizend auto’s…, iets minder dan een kwart ‘van het toenmalige Nederlandse wagenpark’. Een attractie was het.

Vooral buiten de kerk is Pinksteren een gezegende dag, kopte de krant vorige week. Pinksteren geldt al eeuwen als het feest van de vruchtbaarheid en de naderende zomer. “En dat vier je niet in de kerk”. Van de belangrijkste christelijke feestdagen is Pinsteren vijftig dagen na Pasen “het eerst en het meest ontkerkelijkt”. Mensen willen eropuit. Vroeger in de trekschuit of met de janplezier. Nu met de auto, touringcar of motorfiets.
De vruchtbaarheidsfeesten die nu nog worden gevierd vinden plaats “in de beslotenheid van een plaatselijke gemeenschap”. Goedmoedig en charmant. Dichtbij huis, hier in Borne, worden jonge meisjes onder de pinksterboom en in het bijzijn van hun ouders aan de dorpsgemeenschap getoond.
Vijf jaar geleden schreef ik daarover dit cursiefje. De lucht is bars en donker. Geopende paraplu’s, op één plaats bijeen prikken er in. Er galmt muziek over het plein. Het overstemt het geruis uit de hemel. Vanuit hoeken en straten in het dorp schuift een kleurrijk pril veldboeket naderbij. De lente is alleen op de kalender ver gevorderd. Even breekt de zon door. Buienradar meldt het precieze tijdstip. Blauwe, gele en rode poncho’s gaan uit. Even, één dansje, is het plein wit, oogverblindend pinksterbruidjes-verleidelijk-wit. Tot de barse donkere lucht zich weer opdringt.
Ik schrijf het nog een keer op. Weer was het weer onstuimig, vlagerig, met veel regen, later soms zon en kouder dan normaal.
Meer dan 200 jaar geleden werden in de Zondagswet twee vrije pinksterdagen vastgelegd. Nog veel langer geleden spraken de apostelen ineens alle talen ter wereld. Zou het niet handiger geweest zijn dat ieder één taal sprak. Zonniger ook. Langs de kant van de weg. Uit de file.

Jan Stoop, 25-5-2021

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne