Cursiefje: Achteromkijken

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Doffe dreunen tussen donkere wolken kondigen al vroeg een zondag aan die geen ZONdag is. Het is of ik wat in de schaduw zit te schrijven. Dit. Ik wil een vlieg doodslaan. Maar dan herinner ik mij:
Sla die vlieg niet dood
Hij wrijft zich in zijn handen
Wrijft zich zijn poten
Het weerhoudt mij ervan de vlieg dood te slaan.

Ik vraag mij af of Nieuwjaar met een hoofdletter zo maar een nieuw jaar is. Nee! Er hoort een jaartal achter. Enkele dagen geleden was het 1 januari 2024. Het begin van een vooruitkijkend, een voorspellend Nieuwjaar?

Ik blader door een lijvige ochtendkrant, geldend van zaterdag tot en met maandag.
De krant begint met een analyse van het verloop van de Gaza-oorlog: op de drempel van het nieuwe jaar staan alle fronten onder spanning. Ik mompel goede morgen. Ik lees dat Rusland verwoestend wraak neemt. Het heeft de grootste vergeldende luchtaanval op Oekraïne uitgevoerd sinds het begin van de invasie. Ik mompel goede morgen. Nog een analyse. De landbouw stevent af op een mestcrisis die veel boeren de kop kan kosten. De peperdure mesthoop groeit de boer straks boven het hoofd. Ik mompel goede morgen. Paginagroot schrijft de krant over een rookgordijn van regels voor het afsteken van vuurwerk. Ik mompel goede morgen. Bij zoveel ongenoegen dat in 2024 meegaat.

Ik lees in een boek over Rituelen, dat gaat over nieuwe en oude gebruiken in Nederland, dat in ‘heidense tijden’ de mensen vuren stookten, lawaai maakten, maskers droegen en offers brachten, teneinde de geesten ‘die door het zwerk raasden’ te verjagen dan wel mild te stemmen.

Is er veel veranderd?

Uren, dagen, maanden, jaren gaan voorbij. Ook anno 2024. Waarheen? Resultaten uit het verleden zijn wel degelijk een garantie voor de toekomst, las ik in een artikel van een historicus. Hij keek naar jaren uit de 20ste eeuw die op een ‘9’ eindigen. Aan de hand van die jaren kunnen we achterhalen waar komend jaar de kansen en de gevaren vandaan kunnen komen. Achteromkijken is een betere manier dan vooruitkijken…..

Jan Stoop, 10-01-2024

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne