Cursiefje: Aanleiding

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Het heeft het formaat van, laten we zeggen, een forse agenda: bijna drie centimeter dik. Het staat vol met cursiefjes die ik destijds schreef voor de Bornse Courant onder het motto ‘over dingen en mensen die voorbijgaan’. En die nu, zoals u al enige tijd ziet en leest op Borneinbeeld.nl (RTV Borne).

Aanleiding was en is wat ‘Borne’ mij vertelt. Figuurlijk en letterlijk of wat daarvoor moet doorgaan. Als het kan een tikkeltje poëtisch, soms dienstplichtig. Als getoeter, als wat niet voorbij mag gaan, maar het wel vaak doet. Als een wandelfeest, als een worsteling. Afgeluisterd uit compassie. Als zomaar een verhaal, als een in memoriam, als een gedicht, als ergens achteraan rennen in plaats van lopen. Schrijven is: ga er maar aanzitten.

In het boek ‘Papieren levens’ zegt de schrijver Jeroen Brouwers: “Schrijven is ernst en angst, ieder woord is onzekerheid, iedere volzin een beijzelde stoep waar men kan uitglijden en op zijn hersens vallen.”

Op donderdag 12 januari 2017 op pagina 11 van de Bornse Courant schreef ik: “Vorige week kwam het idee als door een windvlaag gebracht terug. Maak van de Nieuwjaarsbijeenkomst op het Rheineplein voor het gemeentehuis een maandelijks gebeuren. Komt dan allen tezamen. Ontmoet en praat. Deponeer uw politieke invallen in de daarvoor bestemde huisjes. En ontvang als beloning een borrel met garnituur. Tot u niet meer op kunt. En het gevoel krijgt tegen windmolens te vechten.”

Een jaar geleden schreef ik voor RTV Borne onder de titel ‘Loslatende kaft’ dit: “Wat zal ik nog schrijven? Dit! Vandaag weer een dag dat de dag mij zag, dat ik met moed, met hoop, op weg, in het licht en in stilte schrijf voor in een lang geleden aanvankelijk achteloos opengeslagen boek Over dingen en mensen die voorbijgaan.”

Het is het kleinste boekje in mijn boekenkast: 4 cm breed, iets meer dan 5 cm hoog en nog geen 3 cm dik. Het heet ‘Een handvol geluk’. Het staat vol uitspraken, over wonderen van het leven van alledag. Het is een kleine schatkist, over geluk dat in de kleinste dingen schuilt. Geluk kom je onderweg tegen, is het motto.

Als je gelukkig wilt zijn, wees het dan, roept Leo Tolstoj (1828 – 1910) op de laatste bladzijde op. Bij leven en welzijn, voeg ik eraan toe.

Jan Stoop, 04-07-2023

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne