Cultureel podium Synagoge

Kom naar de verscheidene voorstellingen en lezingen.

Voorstelling Godfried Beumers

Dwaas, een solo in vier monologen

In Dwaas is de middeleeuwse Francesco di Assisi weliswaar het centrale personage, maar de populaire heilige vervult zelf geen enkele actieve rol, hij wordt niet eens opgevoerd. Drie imaginaire tijdsgenoten, een brallerige legerkapitein, een eeuwig jonge minnaar en een bange knecht, als ook zuster Dood vertellen zonder enige schaamte over deze wereldberoemde Italiaan, over zijn tijdgenoten en het tijdsgewricht waarin hij leefde. Dat alles gezien door de ogen van een dwaas.

Godfried Beumers is een volbloed theaterbeest. Vijftig jaar geleden begonnen als veelzijdig poppenspeler. Hij speelde met maskers, vertelde sprookjes, zong, ontwierp kostuums. Nu legt hij zich toe op het herschrijven van ‘grootse verhalen uit de wereldliteratuur’, zoals Ramayana, Gilgamesj, en een dwaze kijk op Franciscus. Zittend op een kruk, met slechts enkele attributen en verder alleen maar zijn beeldende taal en mimische vermogens. De voorstelling duurt ongeveer 70 minuten en wordt zonder pauze gespeeld.

donderdag 12 mei 20.00 – 21.15 uur

Entree: 13,50 euro


Concert: Anne Brackman

Reis door inspiraties

Anne Brackman (piano) brengt 22 mei 2022 een avontuurlijk programma naar de Bornse Synagoge, waarbij muziek en beeld samen met u op reis gaan. Een reis door inspiraties. Anne Brackman zegt hierover: “Alles wat nu gebeurt en speelt in het leven is een reactie op eerst, of het nu over onze wereld, een bepaalde cultuur of een persoon gaat. Alles komt voort uit een eerdere gebeurtenis; niks ontstaat uit het niets. Iedereen maakt dingen mee, of deze positief of negatief zijn, en vormt daarmee zijn leven. Het is aan jezelf hoe je hiermee omgaat, maar debasis is gelijk voor iedereen.

Mijn visie op (klassieke) muziek en pianospelen is dus ook niet zomaar ontstaan.
In mijn leven ben ik veel mensen en composities tegengekomen waar ik een speciaal gevoel bij heb. Sommigen hebben mijn kijk op de wereld en mijzelf veranderd. Anderen zijn me dierbaar vanwege een mooie herinnering. Eentje zorgde voor een interessante discussie tijdens een groepsles op het conservatorium waar ik nog vaak aan terugdenk.

Verscheidene van deze momenten en herinneringen heb ik samengebundeld in een concert en ik zou jullie graag mee willen nemen in deze reis door inspiraties. Er zullen o.a. werken te horen zijn van Brahms, Beethoven, Schubert, Liszt en mijzelf. Deze composities zullen voorzien zijn van (bewegend) beeldmateriaal, ook door mij samengesteld. Altijd wanneer ik muziek maak zie ik filmachtige beelden die mijn gevoel en emotie over het stuk ondersteunen. Voor het eerst ga ik deze beelden concreet maken en laten zien aan het publiek. Ik heb er ontzettend veel zin zin en hoop u te mogen ontmoeten op 22 mei 2022″

zondag 22 mei 15.30 – 17.30 uur
Entree: 15 euro


Expositie: Jacques Berfelo

Geïnspireerd door Rietveld en Mondriaan

De voorwerpen in de stillevens van Jacques Berfelo getuigen van een verleden. We zien apothekersflessen, een oliekan of een oud blikje. Het gaat hier niet om klakkeloos kopiëren, maar om een persoonlijke vertaling van de zichtbare werkelijkheid. Een heldere compositie, licht en schaduw en subtiele kleur contrasten geven de schilderijen van Jacques een evenwichtig geheel.
Naast zijn realistische werk maakt hij ook volledig abstracte driedimensionale panelen. Geïnspireerd door Rietveld en Mondriaan sloeg hij de weg van vereenvoudiging in. Zijn achtergrond als bouwkundige zal daarin zeker een rol hebben gehad. In zijn ARTBLOCKS, composities van hout ontstaan door de lichtval patronen en bijzondere schaduw effecten. Beide soorten kunst geven de toeschouwer een esthetische beleving.

5-6-2022 t/m 17-7-2022

op de zondagen: 14.00 – 17.00 uur

Entree: gratis


Lezing: Arris Roordink (popprofessor)

De oorsprong van popmuziek: Een muzikale reis door de Verenigde Staten van voor de Rock & Roll

Welke muziek brengt tot op de dag van vandaag mensen aan het dansen, doet ons zwijmelen van geluk of wegzakken in treurnis? In de binnenlanden van de Verenigde Staten ontstaat aan het begin van de vorige eeuw muziek die uiteindelijk wereldwijd muzikanten zal beïnvloeden. De jazz, blues, gospel, western en folk die ontstaat op de vlaktes van Mississippi, de bergen van North-Carolina en in steden als Memphis en New Orleans, prikkelt ons. In de lezing neemt Arris Roordink ons mee op reis langs de plekken waar het ontstond, vertelt over de mensen die het ontdekten en over de dingen die het teweeg bracht. Dat doet hij met beeldfragmenten en geluidsfragmenten direct van vinyl en bakeliet. Arris was programmeur van poppodium Atak in Enschede, doceert popgeschiedenis aan het ArtEZ conservatorium.

vrijdag 10-6-2022 20.00 uur

Entree: 10 euro

Kijk voor meer informatie op de website van Bornse synagoge

Kijk voor meer informatie op de website van Anne Brackman

Kijk voor meer informatie op de website van Arris Roordink

Meer over cultuur uit Borne

Volg het Nieuws uit Borne