Brandweer Borne kwam in 2020 iets vaker in actie

De Brandweer kwam in 2020 in Borne 112 keer in actie om een brand te bestrijden of andere hulp te verlenen.

Dat betekent dat de brandweer gemiddeld ongeveer eens in de drie dagen heeft geholpen bij een incident in Borne. Het aantal is iets hoger dan in 2019, toen dit 107 keer het geval was. Ook over heel Twente waren in 2020 iets meer incidenten dan in 2019: 4.113 om 4.038. Dat blijkt uit het jaarbericht dat Brandweer Twente heeft gepubliceerd.

Brand was met 32 procent het meest voorkomende incident, gevolgd door incidenten in het leefmilieu (onder andere storm en wateroverlast). Van alle plekken in Borne was het centrum het vaakst getroffen.

Aantal incidenten in Borne gemiddeld

Zo’n 2,7 procent van het totaal aantal incidenten in Twente vond plaats in Borne. In verhouding tot de grootte van het gebied (Borne beslaat circa 1,7 procent van het Twentse oppervlak) en inwoneraantal (ongeveer 3,7 procent van de inwoners in Twente woont in Borne) lijkt Borne in 2020 een gemiddelde gemeente voor de brandweer.

Bijzondere brand

Brandweer Twente noemt de brand in bloemenwinkel Erica in december een bijzondere brand. De brandweer spreekt over een brand met veel impact en om een felle en hevige uitslaande brand die door snel optreden niet is overgeslagen naar naastgelegen panden.

Veel minder voorlichting in 2020

Door de coronacrisis hield Brandweer Twente in 2020 ruim zes keer minder voorlichtingsactiviteiten en bereikte het liefst dertien keer zo weinig mensen dan een jaar eerder. Toch heeft de brandweer in 2020 acht activiteiten in Borne verzorgd, waaronder drie keer een lesprogramma op een basisschool. 336 mensen hebben uitleg gekregen.

In februari gaat de brandweer weer nieuwe vrijwilligers werven.

Kijk voor meer info op de website van Brandweer Twente

Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne