VIDEO Schilderkunst Carel Harberink in Koetshuis Borne

Kunstenaar Carel Harberink exposeert van 1 maart tot 9 april en van 16 april tot 1 mei 2023 in het Koetshuis Borne.

De kunstenaar Carel Harberink deed de AKI van 1999 tot 2004. Daarvoor was hij een hobby fotograaf met gevoel voor compositie en abstracte beelden. Fotografisch werk, dat hij graag wilde gaan schilderen en waarmee hij werd toegelaten tot de AKI. Tijdens de opleiding (her)ontdekte hij echter, in plaats van de schilderkunst, zijn technische achtergrond en gevoel voor vakmanschap. Zo ontstond een voorliefde voor ruimtelijk werk.

Zijn installaties en conceptuele werk getuigen van een grote sociale betrokkenheid en liefde voor de natuur en natuurlijk materiaal. Soms zijn verwijzingen ook autobiografisch, onder andere ingegeven door de gehoorbeperking die hem al op jonge leeftijd overkwam. Dit alles niet zonder zijn kenmerkende gevoel voor humor, woordgrappen en de verbeelding van een talige twist.

In Borne exposeerde Harberink eerder in 2009 voor ‘Buiten binnen Borne’ over het thema grenssituaties: grote schoenen symboliseerden een stap over de rondweg, uitbeeldend de emoties bij verhuizen of het kopen van een huis. Op de Pellenhof bij de oude kerk stond zijn installatie ‘DISCUSSIE’, refererend aan TV programma’s waar veel door elkaar wordt gepraat en niemand luistert of wordt verstaan.

Op de leeftijd van 85 jaar kiest hij weer voor het, fysiek minder belastende, schilderen. Hij valt daarbij terug op voormalig fotografisch werk, waarmee hij rond 1990 al exposeerde in de Bornse synagoge. In deze serie nieuwe schilderijen abstraheert hij dierbare herinneringen aan zijn trektochten door verlaten landschappen, waaronder IJsland. Opnieuw weet hij de grilligheid en schoonheid te vangen in het tweedimensionale vlak.

‘KUNST in het Koetshuis’ is een Borns kunstenaarsinitiatief van de Stichting BArt (Borne Art).
Jaap Besteman, Yvonne Denekamp en Elsa Snijder organiseren exposities met gevarieerd werk van professionele beeldend kunstenaars uit de regio in het Koetshuis bij het Kulturhus Borne.
Adres: Marktstraat 23, Borne.

Interview en tekst: Jaap Besteman
Camera en montage: Erna Binnendijk

Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina van Koetshuis Borne

Meer over cultuur uit Borne

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Een productie van RTV Borne