Begraafplaats wordt Gedenkpark

De Begraafplaats krijgt de uitstraling van een park.

De bouw vordert gestaag, het nieuwe beheerdersgebouw bij de begraafplaats aan de Von Bonninghausenstraat nadert zijn voltooiing. Ook de overige aanpassingen elders zijn nagenoeg klaar. Als verder alles volgens plan verloopt kan de vernieuwbouw voor de bouwvak opgeleverd worden. De begraafplaats krijgt dan tevens een nieuwe naam: Gedenkpark.

Rien Harmsen en Peter Woolderink geven vol trots een rondleiding. Met de bouw van het nieuwe beheerdersgebouw gaat een langgekoesterde wens in vervulling. In het pand zijn een ontvangstruimte, kantoor, toiletten, kantine en een opslagruimte ondergebracht. Met name de ontvangstruimte is een aanwinst. ‘’Er was behoefte aan een plek om samen te komen voor of na een begrafenis. Even een kop koffie drinken en samen de overledene gedenken. Die ruimte kunnen we nu bieden’’, licht Rien Harmsen toe. Als gemeenteambtenaar valt de begraafplaats onder zijn verantwoordelijkheid. ‘’Het is niet zo dat we een concurrent willen worden van de horeca, integendeel. Het gaat om korte momenten. Zo kunnen mensen onder meer bij slecht weer even binnen zitten.’’ Ook de toiletten zijn een aanwinst. Deze zijn zowel binnen als van buiten te bereiken. Deze faciliteit ontbrak tot nu toe. Bezoekers konden alleen gebruik maken van het toilet als de beheerder aanwezig was.

Begraafplaats heeft uitstraling van een park

Het nieuwe gebouw staat nu met de voorkant naar de straat en heeft door de oversteek van het dak een enorme uitstraling. Daarvoor liggen de parkeerplaatsen zoals dat nu ook het geval is. Het geheel krijgt hierdoor een veel opener karakter. Dit in tegenstelling tot het vorige pand dat verscholen achter een heg gesitueerd was. Vanuit de gemeenteraad werd een aantal jaren geleden het bestemmingsplan aangepast en tevens geld vrij gemaakt voor de nieuwbouw. In dit plan werd tevens de bouw van een werkloods meegenomen, die achterin het park gebouwd is en ook zijn voltooiing nadert. ‘’Tot nu toe moesten we de machines buiten laten staan in weer en wind, omdat er geen ruimte voor was’’, haakt Peter Woolderink in. ‘’Nu hebben we de beschikking over een grote loods in de vorm van een kapschuur met daarin ruimtes die we af kunnen sluiten.’’ Woolderink is vanuit Twente Milieu gedetacheerd als beheerder van de begraafplaats. Elke ochtend is hij aanwezig om onder meer de werknemers van Gildebor aan te sturen die het onderhoud verzorgen.

Als derde onderdeel van de opknapbeurt is het afvaleiland onder handen genomen. Bij de ingang van de begraafplaats, vlak voor de poort naar het voormalige katholieke deel van het kerkhof, stonden achter een grote haag een aantal containers. Niet bepaald een mooi gezicht en voor de beheerder een doorn in het oog. Daarvoor in de plaats is er nu een ondergrondse container geplaatst en is de haag weggehaald. ‘’Er is nu een veel mooier zicht op de poort.’’ Al deze aanpassingen hebben de begraafplaats de uitstraling van een park gegeven. Daarom werd het idee geopperd om de naam eveneens aan te passen. ‘’Het is al lang niet meer alleen een begraafplaats. Bezoekers komen hier ook om hun nabestaanden te herdenken, een bloemetje te brengen, om een urn van een dierbare bij te zetten of om gewoon even te genieten van de rust. Daar past deze nieuwe naam bij!’’ De officiële in gebruikname zal op een later tijdstip plaats vinden.

Bij de foto: Peter Woolderink(r) en Rien Harmsen zijn trots op de nieuwbouw

tekst en foto met dank aan de bornse courant