Basisschool Jan Ligthart strijdt tegen E-waste

Van 19 september tot 13 oktober vindt de E-waste Race Twente plaats.
Kinderen van negen Twentse basisscholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van elektronisch afval. Zij gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). De winnende school gaat op een geheel verzorgde schoolreis.

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen. Afgelopen week hadden zij de eerste gastles van de experts. Nu zijn zij klaar om daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland.

Steun de school in uw buurt en help mee!
Vanuit Borne doen de groepen 7 en 8 van Basisschool Jan Ligthart mee aan deze competitie. De scholieren zamelen de komende weken zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in of laten deze repareren bij het Repair Café. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. De leerlingen komen dan de spullen aan huis ophalen. Onder elektrische apparaten vallen alle apparaten die werken op batterijen, stroom of gas. U kunt hierbij denken aan huishoudelijke apparaten zoals een tosti-ijzer of broodrooster, maar ook aan een elektrische tandenborstel of strijkijzer. Let op: er mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden.

Een betere wereld begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden nog vaak op zolder, in de gangkast of in de grijze restafvalcontainer. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden.

Kijk voor meer informatie op de website van E-Waste Race

Volg het nieuws uit Borne