VIDEO Akker ploegen bij museumboerderij Wendezoele Twickel

Jong en oud(er) genoot van het traditionele akker ploegen bij de Wendezoele.

Museumboerderij Wendezoele Twickel wilde dit jaar graag weer het traditionele akker ploegen in haar programma opnemen. Omdat zij hier zelf niet meer de mensen en het materiaal voor hebben, werd aan de Stichting HALL (Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker) gevraagd of zij dit kon organiseren. En gelukkig was dit zo, waardoor op zaterdag 7 augustus 2021 de geplande ploegdemonstratie kon doorgaan. Hoewel het er toch nog even om spande, want door het slechte weer van de dagen ervoor kon de rogge die nog op het land stond pas op het laatste moment geoogst worden.

Maar deze zaterdag waren de omstandigheden, op een enkele bui na, ideaal voor het ploegen. Tussen twaalf en één uur kwamen de mannen (helaas geen enkele vrouw) van HALL bij het terrein aan en begonnen ze hun werktuigen en paarden uit te laden. Toen rond half twee de eerste paarden waren aangespannen, kon het ploegen daadwerkelijk beginnen. Daarbij werd door publiek van jong tot oud genoten van dit schouwspel. Enkele jongelui mochten zelfs een rondje op één van de paarden meerijden. Dit leverde uiteraard glunderende gezichten op. Maar ook de aanwezige ouderen vermaakten zich prima met toekijken.

Hoewel de conditie van de paarden niet dusdanig is dat zij nog een hele dag zouden kunnen ploegen, hielden ze het wel een aantal uren vol tot het hele veld bewerkt was. De Wendezoele is niet de enige plaats waar HALL ploegt. Zij hebben een aantal vaste adressen per jaar waar geploegd wordt, zoals de Vier Marken in Enschede. Ook in Vasse is er een groep mannen die nog regelmatig met paard en handploeg werkt. De beide groepen weten elkaar dan ook goed te vinden als er ergens geploegd gaat worden.

Ploegen is niet het enige dat de leden van HALL doen, zij verzamelen en restaureren ook koetsen en oude werktuigen. En hoewel ze geen plezierritten organiseren, zijn er ook een aantal huifkarren, deze worden ingezet voor ritten met de eigen mensen. En tijdens het oogstfeest in Lonneker is er nog een optocht georganiseerd waarbij al het rollend materieel werd ingezet.

Kijk voor meer informatie op de website van Wendezoele

Kijk voor meer informatie op de website van Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker

Meer cultuur uit Borne

Kijk video’s over Borne

Volg het nieuws uit Borne

Video, montage, interview en tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne