65-plussers krijgen voorlichting over valpreventie

Landelijke Week van de Valpreventie 2 tot 8 oktober 2023

Op Woensdag 4 oktober wordt er in het Kulturhus in Borne van 10.00-12.00 een voorlichtingsochtend georganiseerd voor senioren 65+ over valpreventie in het kader van de landelijke Week van de Valpreventie.

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen.

Elke vijf minuten komt er een 65-plusser op de Spoed Eisende Hulp (SEH) ten gevolge van een val. Het aantal SEH bezoeken stijgt vooral door de dubbele vergrijzing. Het aantal 65-plussers neemt de komende jaren sterk toe evenals het aantal oudere senioren. Een val ongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van senioren/ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Voorlichting val preventieve beweegprogramma’s

Om senioren bewust te maken van de val gevaren en wat men zelf kan doen om een val te voorkomen, wordt er een voorlichting ochtend georganiseerd voor 65-plusders waarbij de twee fysiotherapie praktijken Fleminghof en ‘t Dijkhuis uitleg geven over de twee effectief bewezen val preventieve beweegprogramma’s ‘InBalans’ en ‘Vallen Verleden Tijd’.

De samenwerkende Apothekers Borne geven voorlichting over medicatiegebruik in relatie tot vallen. Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren geeft uitleg hoe een val in huis voorkomen kan worden. Borne Sport adviseert over de lokale beweegmogelijkheden, zodat men sterk op de benen blijft staan en zo een (ernstige) val kan voorkomen. Het Zelfregie Team Borne geeft uitleg over de Hulpkaart. Entree is gratis. Opgeven is niet nodig.

Ketenaanpak Valpreventie

De gemeenten in Nederland krijgen met ingang van januari 2024 de taak om de ‘Ketenaanpak Valpreventie’ in te richten voor hun inwoners van 65 jaar en ouder met een val risico. Dit is vastgelegd is het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het ‘Gezond en Actief Leven akkoord’ (GALA). Doel van de ketenaanpak valpreventie is om de zorgkosten door val ongevallen bij senioren te reduceren. Indien er geen lokale (effectieve) ketenaanpak val preventie wordt opgezet, verdubbelen de zorgkosten binnen tien jaar landelijk naar €2,7 miljard.

Voorlichtingsbijeenkomst: 4 oktober 10.00-12.00, Kulturhus Borne, Markstraat 23.
Deelname is gratis

Kijk voor meer informatie op de website van Borne Sport

Kijk voor meer informatie op de website van Fysiotherapie Fleminghof

Meer sport uit Borne

Volg het nieuws uit Borne