Hertme viert 35 jaar Afrika Festival met onder meer de ‘gouden stem van Afrika’: Salif Keïta!
Op zaterdag 6 en zondag 7 juli wordt voor de 35e keer het Afrika Festival Hertme georganiseerd in het openluchttheater van het Twentse kerkdorp Hertme. Er staan maar liefst 13 groepen op het podium, van het unieke geluid van Sinaubi Zawose & Pamoja uit Oost-Afrika, tot de wereldberoemde ‘gouden stem van Afrika’, Salif Keïta.
Het programma van het zevende lustrum van het Afrika Festival Hertme begint op zaterdag 6 juli met een optreden van percussiegroep Pépit’Arts uit Benin. Deze groep uit Adjarra (‘the city of drums’) brengt de grote rijkdom van ritmes en klanken uit de voduntraditie niet alleen op het hoofdpodium ten gehore, ze gaan ook meerdere workshops geven aan jonge bezoekers van het festival. Daarna is het de beurt aan Sinaubi Zawose & Pamoja uit Tanzania. Zij combineren op unieke wijze de traditionele en hedendaagse Gogo-muziek uit oostelijk Afrika. We gaan van oost naar west Afrika, want de derde groep komt uit Ghana; de onstuimige neo-traditionele band Alostmen & Wanlov The Kubulor verandert het theater met hun aanstekelijke muziek in een dansvloer.
De warme stem van Nancy Viera – in 2014 ook in Hertme – hoor je zaterdagmiddag. Zij bracht dit voorjaar een nieuw album uit met daarop een mengeling van funana en samba. De avond begint in Hertme met de bruisende cocktail van afro-pop, Bantu-stijl highlife en afrobeat die Pamela Badjogo uit Gabon ten gehore brengt. Het blijft daarna zweten in Hertme, want de Malinese band Bamba Wassoulou Groove brengt hun typische rockenergie in het openluchttheater. De avond wordt afgesloten met het nieuwste project van Widad Mjama & Khalil Epi: Aïta mon amour. Aïta is een muzikale uitingsvorm die eeuwen geleden op het Marokkaanse platteland ontstond waarmee pijn, blijdschap, maar vooral liefde worden uitgedrukt. Zangeres Widad Mjama brengt deze typische poëtische muziekvorm op een moderne manier met de elektronische sound van Khalil Epi.
De tweede festivaldag op zondag 7 juli begint met een optreden van de wereldberoemde meester op de 21-snarige kora: Ballaké Sissoko. Naast een kort optreden op het hoofdpodium, is deze Malinees zondag ook nog twee keer in ‘t Spookhoes te zien en te horen. Op vrijdagavond 5 juli vertoont het Afrika Festival in samenwerking met het Filmhuis Borne de film ‘Ballaké Sissoko, kora tales’ in het Kulturhus Borne. De documentaire begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.
Je zou de zondag gerust een Malinese dag kunnen noemen, want vier van de zes groepen op zondag komen er vandaan. De band Tartit is een van de belangrijkste groepen in de Toeareg-muziekscene, en een van de weinige groepen die voornamelijk uit vrouwen bestaat. Zij spelen nummers van hun nieuwste album ‘Amankor’ (ballingschap), maar brengen ook meer traditionele nummers uit hun rijke repertoire. De groep Y-Bayani & Baby Naa & The Band of Enlightenment, Reason and Love heeft waarschijnlijk een van de langste namen ooit op ons festival. Deze reggaesensatie uit Ghana maakt hun debuuttournee in Europa na de jarenlange stilstand als gevolg van de coronapandemie.
Een van de nieuwe frisse stemmen van de jongere Malinese generatie wordt vertolkt door Kankou Kouyate. Zij komt naar Hertme met haar groep ‘Les Etoiles de Garana’, gerespecteerde muzikanten uit Mali en Guinee. Kouyate werkte ooit samen met de absolute topartiest van het 35e Afrika Festival Hertme: Salif Keita. Hij wordt ook wel de ‘Gouden stem van Afrika’ genoemd en is met meer dan 75 uitgebrachte albums met recht een levende legende. Salif Keïta was twee keer eerder in Hertme, eerst in 2013 toen de 25e editie gevierd werd, een jaar later was hij wederom bij ons met een reünie van ‘Les Ambassadeurs’. “We zijn trots hem opnieuw te verwelkomen met zijn voltallige 10-koppige band uit Bamako.”
Het vrouwelijke collectief Les Amazones d’Afrique sluit de jubileumeditie van het festival op zondagavond. “Vrouwen zijn aan het stikken; we willen dat ze kunnen ademhalen”, is het leitmotiv van deze krachtige vrouwen. Ze komen op voor vrijheid van meningsuiting voor vrouwen, keren zich tegen geweld tegen vrouwen, tegen de verminkende excisie bij jonge meisjes, tegen het gedwongen huwelijk. Het collectief heeft vele ontwikkelingen doorgemaakt sinds de oprichting tien jaar geleden. Nu markeren ze hun jubileum met een nieuw album en een Europese tour.
Randprogramma
Ook dit jaar is er een speciaal programma voor de jonge festivalbezoekers. Voor kinderen staan de workshops percussie en dans van Pépit’Arts uit Benin centraal, maar natuurlijk is er volop ruimte om te knutselen en te spelen. En uiteraard wordt er weer volop geschminkt!
Op de momenten dat er niet wordt opgetreden op het hoofdpodium, draait DJ Kosmik Kat met zijn aanstekelijke enthousiasme op de horecaweide. Hij combineert zeldzame grooves uit Afrika en haar diaspora naadloos met baanbrekende clubgeluiden.
Ouderwets struinen over de Afrikaanse markt
Zoals ieder jaar is er rondom het podium weer genoeg te beleven op de Afrikaanse warenmarkt, die dit jaar voller dan ooit tevoren is met meer dan 125 stands. Afrikaanse koopwaar en het lekkerste eten en drinken uit Afrika maakt al jaren een belangrijk deel uit van het festivalsucces.
Data: Het Afrika Festival vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024.
Locatie: Openluchttheater Hertme, tussen Almelo en Hengelo.
Informatie en tickets: www.afrikafestivalhertme.nl
Extra: Een grote Afrikaanse markt op het terrein rond het podium met het beste dat het Afrikaanse continent te bieden heeft op het gebied van cultuur, eten en drinken.
Er rijden elk half uur pendelbussen vanaf NS-station Borne naar het festivalterrein in Hertme. De ritprijs is €2,25 en uitsluitend per Ov-kaart of pin te betalen (contant is niet mogelijk).
Kijk voor meer informatie op de website van Openluchttheater Hertme
Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina van Openluchttheater Hertme
Meer over cultuur uit Borne
Volg het nieuws uit Borne